© Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN ELIEN. “Captain Jack? Het is van den hond”

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Elien Van Wynsberghe

Van den hond is het, dat plan van zoon Schoepen om een themapark dat de naam ‘Captain Jack’ krijgt, op te trekken naast de luchthaven van Deurne. Een pretpark in luchtvaart-thema, met Jack Schoepen als piloot. Is het bij toeval 1 april?

‘Captain Jack’ is sinds een decennium de droom van een zoon die het maar moeilijk kan verkroppen dat hij het levenswerk van zijn vader (u weet wel, Bobbejaan) niet heeft kunnen overnemen. Dan het maar zelf doen, dacht zoon Jack. Zo graag wil hij in de voetsporen van papa treden. En dat mag gerust wat kosten. Zo’n 200 miljoen om precies te zijn.

Een eerste poging om het park in Mol op te trekken, draaide uit op niets. Antwerpen dan maar. En nu zitten wij met de gebakken peren. Want Schoepen liet zijn oog vallen op de 5 hectare naast de luchthaven die ingetekend staat als recreatiegebied. Na anderhalf jaar is hij nog steeds de enige kandidaat om die zone te exploiteren.

‘Doe maar’, dacht minister Lydia Peeters (Open Vld), waarna ze haar handtekening plaatste en Schoepen groen licht gaf om te onderzoeken of zijn project daar effectief ontwikkeld kan worden. In een moment van zinsverbijstering misschien? Het is alleszins geen staaltje duurzaam langetermijndenken.

Want is dit nu echt waar we op zitten te wachten? Is dit nu echt wat de Antwerpenaar nodig heeft? Een Boeing 747 die wordt omgebouwd tot een hotel, een indoor skydive en een stel roetsjbanen? Kom op. De Antwerpenaar snakt naar meer groen en open ruimte. Een roep die almaar luider klinkt. En dan krijg je dit. Het is gewoon van den hond.

Sam

Geef mij dan maar Sam. U las misschien over hem. Sam is ook een hond, maar hij is niet van den hond. Hij is een zorghond. Een hond die zich neervlijt aan de voeten van jongeren die verblijven in De Grote Robijn, een voorziening van Jeugdhulp Emmaüs. Sam legt zijn kop op hun schoot, speelt spelletjes met hen of gaat mee naar de jeugdrechtbank. Hij neemt wat van hun stress weg en zorgt voor een positieve noot in hun leven.

Een schoon project, toch? Jammer dat de opleiding en de levenslange begeleiding van Sam handenvol geld kost. 25.000 euro meer bepaald. Misschien kan Piloot Jack eens nadenken om zijn 200 miljoen toch maar eerder te besteden aan de opleiding van een klein legertje extra Sam’men? Er zouden alleszins heel wat jongeren mee gebaat zijn.

Ik weet het. Het is ijdele hoop. Laat ons dus maar gewoon hopen dat er voor meneer Schoepen nog een lange weg van vergunningspret en inspraak ligt tussen die absurde droom en de realisatie ervan.

Jack Schoepen, zoon van Bobbejaan.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER De Week van