De park-and-ride van Merksem.© Dries Luyten

Park-and-ride zorgt niet voor meer parkeerdruk in buurt

Bij de komst van de nieuwe park-and-ride in Merksem, zorgde districtsschepen van Mobiliteit Jari Frensch (N-VA) voor een uitbreiding van de bewonersparkeerzone in de buurt. Niet-bewoners betalen sindsdien voor een parkeerplekje en dat leidt nu tot minder parkeerdruk.

Rebecca Van Remoortere

De uitbreiding van de parkeerzone was noodzakelijk geworden nadat het duidelijk werd dat park-and-ride Merksem betalend zou worden.

Uit het parkeeronderzoek van de dienst mobiliteit en parkeren van de stad blijkt nu dat de gemiddelde bezettingsgraad op 75% zit in de woonstraten. Dat is een daling van 13% ten opzichte van een vorige meting toen die zone nog niet betalend was.

“Daarbij zien we dat het aandeel van de bewoners is gestegen en dat het aandeel niet-bewoners fors is gedaald met ongeveer 28%. Dit geeft aan dat het parkeerregime enkel een effect heeft op de niet-bewoners. De wagens die van buiten Merksem komen, worden door deze tariefzone buiten de woonwijken gehouden. Die parkeerplaatsen in de straten zijn voorbestemd voor onze Merksemnaren die nu sneller een parkeerplaats vinden binnen deze zone, dichter bij huis en dat zonder een cent te betalen”, zegt Jari Frensch.

Die niet-bewoners vinden nu duidelijk vaker hun weg naar parkings buiten de woonzones. “De cijfers liegen er niet om, de tariefzone werkt al. Dit is voor ons een duidelijk teken om de zone nog verder uit te breiden zodat alle Merksemnaren de vruchten kunnen plukken van dit effectief parkeerregime.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Parkeren in Antwerpen