Voor de onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers is er een wachtlijst van 256 jongeren. Dit is de OKAN-klas voor Oekraïense vluchtelingen in het nooddorp op Linkeroever.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Antwerpen gaat door met alternatief voor onthaalklassen jonge nieuwkomers

Antwerpen -

Het project waarbij jonge nieuwkomers al lessen Nederlands krijgen in afwachting van een plek in het OKAN-onderwijs wordt voortgezet. 144 jongeren werden er opgevangen en begeleid.

Sacha Van Wiele

De Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) zitten met een wachtlijst van 256 jongeren. Om te beletten dat deze jongeren te veel achterstand zouden oplopen, werd eind 2022 met een reeks middenveldorganisaties een alternatief op poten gezet. Dit in afwachting en als voorbereiding op OKAN. De samenwerking met de partners liep normaal af aan de krokusvakantie, maar wordt nu verlengd.

144 jongeren kregen de kans om via dit project Nederlands te oefenen, een sociaal netwerk uit te bouwen, kennis te maken met het jeugdaanbod en om hun welzijn en competenties te versterken. Zo’n zeventig jongeren die deelnamen aan dit wachtaanbod, zitten ondertussen in OKAN.

Jinnih Beels.© Joris Herregods

“Ondanks de inspanningen blijft de wachtlijst intussen aangroeien en dreigen jongeren opnieuw thuis te zitten”, zegt Jinnih Beels (Vooruit), Antwerps schepen van Onderwijs. “Gezien de positieve impact willen we hen die alternatieve dagbesteding en oefening in het Nederlands blijven aanbieden. We beseffen dat het zonder structurele oplossingen als lokaal bestuur dweilen met de kraan open blijft.”

Het aantal inschrijvingen voor OKAN in Antwerpen blijft stijgen, door de instroom van leerplichtige nieuwkomers. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zet daarbij nog extra op het aantal nodige plaatsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jinnih Beels Antwerpen