Yesenia Lukin, Odilon Seyns, Jonathan van Heinsbergen en Kristian Toroptsev behaalden als leerlingen van het Sint-Pietersinstituut in Turnhout de titel van Vlaams schoolschaakkampioen lager onderwijs.© RR

Schaaktalent van Sint-Pieter behaalt Vlaamse titel: “Voor het eerst in 25 jaar is dit gelukt”

Turnhout -

Voor het eerst in 25 jaar slaagde het Sint-Pietersinstituut in Turnhout erin om Vlaams schoolschaakkampioen lager onderwijs te worden. Vier leerlingen van het derde tot en met het vijfde leerjaar van de school leverden in Gent deze topprestatie af.

Bart Van den Langenbergh

Yesenia Lukin (10) uit Oud-Turnhout, Kristian Toroptsev (10) uit Turnhout, Odilon Seyns (9) uit Turnhout en Johathan Van Heinsbergen (9) uit Turnhout mochten het voorbije weekend op het Vlaams schaakkampioenschap lager onderwijs de beker van de eerste plaats omhoogsteken. Tientallen jonge schakers uit 32 Vlaamse scholen namen het daar tegen elkaar op. De vier leerlingen uit het derde en vijfde leerjaar van het Sint-Pietersinstituut (SPT) in Turnhout trokken het laken naar zich toe. Ze volgen allemaal les bij de Jeugdclub Schaken Turnhout (JST), in stap 3 en stap 4. Eerder behaalden deze jongeren ook al op clubniveau provinciale en Belgische titels in hun leeftijdscategorieën.

“Na 25 jaar proberen, zijn we erin geslaagd om het Vlaams schoolschaakkampioenschap te winnen”, zegt een trotse Dusty Bracke, schoolschaakverantwoordelijke bij SPT en lesgever bij JST. “Ongeveer 135 leerlingen van SPT volgen een of twee keer per week schaaklessen op school. Het aantal leden bij de jeugdclub boomt ook echt. Vorige jaren schommelde ons ledenaantal rond de zestig schakers. Nu gaan we al richting de negentig leden. Om genoeg kwaliteit af te leveren, moeten we weldra een stop op het aantal leden invoeren.”

Ook de andere ploegen van SPT leverden mooie prestaties af. De zogenaamde mini’s eindigden op een tweede en vierde plaats en uit het secundair onderwijs werd de negende plaats bereikt. Alle deelnemers plaatsten zich voor de Belgische schoolschaakkampioenschappen op zaterdag 13 mei in Hasselt. Op het Vlaams kampioenschap eindigde de vrije basisschool Sint-Franciscus uit het Turnhoutse Schorvoort nog op een verdienstelijke vijftiende plaats.

SPT-leerlingen Kristian Toroptsev, Yesenia Lukin, Odilon Seyns en Jonathan Van Heinsbergen zijn trots op de Vlaamse titel.© RR

Sportlaureaten

Dusty Bracke wil nog een warme oproep lanceren om te stemmen voor Jonathan Van Heinsbergen in de verkiezing tot Jeugdsportlaureaat 2022 van Turnhout. Ook vaste begeleider Jan Janssens maakt kans op de titel Trots van de sport 2022.

“Jonathan werd provinciaal, Vlaams en Belgisch kampioen clubschaken in zijn leeftijdscategorie. Hij speelde afgelopen zaterdag op bord 4 van onze kampioenenploeg. Hij verloor geen enkele partij, ondanks dat hij in het derde leerjaar zit en aan de competitie deelnemers tot het zesde leerjaar meededen”, legt Dusty Bracke uit. “Wij kunnen ook al jaren op meester Jan Janssens rekenen. De gepensioneerde leraar komt niet alleen helpen als leerkrachten ziek zijn, hij is ook begeleider van onze schakers. Hij begeleidt de schaaklessen op de drie scholen van onze scholengemeenschap en de schoolploegen op schaaktoernooien. Wij zijn hem daar ontzettend dankbaar voor. “Stemmen op een van de kandidaten kan via een formulier op de website van de stad Turnhout.

turnhout.be/stemformulier

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout