Het fietstelpunt in de Mercatorstraat in Antwerpen telde vorig jaar 2,1 miljoen fietsers.© Dirk Kerstens

Recordaantal fietsers geteld in provincie Antwerpen

Antwerpen -

In de provincie Antwerpen zijn er meer dan 20 miljoen fietsers geteld. De provinciale Fietsbarometer registreerde nooit eerder een stijging van 20% in één jaar. “De groei aan elektrische fietsen speelt hier een belangrijke rol in, maar evenzeer de aanleg van fietsinfrastructuur zoals de fietsostrades”, zegt Luk Lemmens (N-VA), Antwerps gedeputeerde van Mobiliteit.

Sacha Van Wiele

Met de provinciale Fietsbarometer verzamelt de provincie Antwerpen objectieve informatie over fietsen en fietsroutes en dit al sinds 2015. “2022 breekt alle records”, zegt Lemmens. “De provinciale Fietsbarometer merkt een stijging van meer dan 20% op in vergelijking met 2021. Goed voor 20.432.775 getelde fietsers. Sinds de start van de tellingen in 2015 zien we een trend van meer dan 53%. De groei aan elektrische fietsen speelt hier een belangrijke rol in, maar evenzeer de aanleg van fietsinfrastructuur zoals de fietsostrades.”

Toplocaties

In de Mercatorstraat in Antwerpen in het arrondissement Antwerpen telde het fietstelpunt 2,1 miljoen fietsers. Dit was het drukste fietspunt in de provincie. Daarna volgden in dit arrondissement het Steenplein met 1,8 miljoen fietsers en de Silvertopstraat met 1,2 miljoen fietsers.

In het arrondissement Mechelen was de top 3: Onze-Lieve-Vrouwlaan in Duffel (1,3 miljoen fietsers), het fietsostradeknooppunt in Willebroek (732.841 fietsers) en de fietsostrade F18 in Bornem aan de Rijksweg (430.338 fietsers).

Op de Herenthoutseweg in Herentals in het arrondissement Turnhout rijden 513.415 fietsers, gevolgd door het Eilandje Herenthoutseweg West in Herentals (449.607 fietsers) en de fietsostrade langs het jaagpad kanaal Dessel-Schoten (398.167 fietsers).

Op de fietsostrades in de provincie Antwerpen telde de fietsbarometer 34% meer fietsers op de fietsbrug aan Berchem Station op de F1 en dezelfde stijging was er op de F105 in Geel aan Rauwelkoven. Aan het fietsostradeknooppunt in Willebroek gaat het aantal fietsers met 25% omhoog.

© GVA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen