Grote veiligheidsmaatregelen voor bezoek van Zelensky: tijdelijk geen verkeer tussen militaire luchthaven en Europese wijk

Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen voor het bezoek van de Oekraïense president Zelensky. Die is donderdagochtend geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. Vandaar gaat het naar de Europese wijk. Het verkeer zal grote hinder ondervinden, waarschuwt de politie.

tg, debn

De politie is al dagen bezig met de voorbereiding van het bezoek. De veiligheidsmaatregelen zijn niet zoals bij het bezoek van de Amerikaanse presidenten Biden of Trump aan ons land, maar het gaat toch die richting uit.

Zelensky vloog samen met de Franse president Macron naar ons land. Rond tien uur zijn de twee geland op de militaire luchthaven van Melsbroek, waar massaal veel politie aanwezig is en een helikopter rondcirkelt.

Wegen afgesloten

Van daaruit gaat het onder zware politiebeveiliging naar de Europese wijk. Alle wegen tussen de luchthaven en de Schumanwijk zullen tijdens de verplaatsing van Zelensky en zijn gevolg afgesloten worden. Dat zal ook het geval zijn wanneer hij vanavond weer vertrekt.

Door de Europese top, waar Zelensky zal speechen, is de Reyerstunnel richting het centrum afgesloten. Ook de omgeving van de Schumanwijk wordt een no go-zone.

De politie van zone Brussel Hoofdstad Elsene raadt aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer of zich met de fiets te verplaatsen. “Want het bezoek van de Oekraïense president zal onvermijdelijk voor hinder zorgen op de weg”, zegt Ilse van de Keere van de Brusselse politie.

Mogelijk gaat Zelensky deze middag ook nog op de koffie bij koning Filip, al is dat nog niet bevestigd. In dat geval zal ook de omgeving van het koninklijk paleis in Brussel worden afgesloten.

Op alles voorbereid

Volgens Laura Demullier van de crisiscel Binnenlandse Zaken zijn de veiligheidsdiensten op alles voorbereid. Donderdagochtend is de omgeving ook al gecontroleerd met explosievenhonden en er zijn ook scherpschutters aanwezig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER