De bouw wordt onzeker.© Jan Brys

Bouw sociale woningen in Het Leeg dreigt in het water te vallen

Brasschaat -

De realisatie van een groot aantal sociale woningen in de wijk Het Leeg-De Rietbeemden dreigt letterlijk in het water te vallen. De veranderende Vlaamse wetgeving maakt dat het gemeentebestuur op dit ogenblik nog geen beslissing kan nemen. Er dreigt wel planschade in het spel te komen.

Om aan het sociaal bindend objectief (SBO) te komen plande Brasschaat aan de Miksebaan 171 sociale woningen en nog eens 18 aan de Tomermaat. De buurtbewoners kwamen daartegen in verzet en haalden als voornaamste argument de watergevoeligheid van het gebied aan.

De meest recente waterkaarten tonen aan dat het gebied inderdaad watergevoelig is. Schepen van Ruimtelijke Ordening Myriam Van Honste (Open Vld): “We kunnen niet anders dan de Vlaamse wetgeving afwachten. Daar gaat men de zogenaamde WORG-gebieden afbakenen, wat staat voor Watergevoelig Open Ruimte Gebied. Als er geen woningen mogen komen, dan betaalt Vlaanderen de planschade. Dat zal nog allemaal moeten blijken.”

Voor de realisatie van de 18 woningen aan de Tomermaat is de wegenis al aangelegd. Dat geldt niet voor de ruimte waar de 171 woningen ingepland staan.

Eens de WORG-gebieden afgebakend zijn, wordt ook duidelijk welke bestaande woningen meteen zonevreemd worden. Dat betekent wel niet dat die moeten verdwijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners