© Reuters

Oekraïense president Zelensky maakt rondje langs Europese leiders met smeekbede voor “noodzakelijke wapens”, straks volgt Brussel

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft woensdag een aantal Europese leiders ontmoet: eerst ging het naar Londen voor een ontmoeting met de Britse premier Rishi Sunak, daarna volgden ook nog de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Donderdag houdt Zelensky halt in Brussel, voor een ontmoeting met de leiders van de EU-lidstaten.

jvh

Het ging woensdag eerst naar Londen. Tijdens een ontmoeting met Sunak drong Zelensky daar aan op de levering van “noodzakelijke wapens”. “Het is belangrijk voor Oekraïne om van de bondgenoten de nodige wapens te krijgen om het Russische offensief te stoppen en alle tijdelijke bezette Oekraïense gebieden te bevrijden”, klonk het op een persconferentie op een site van het Britse leger in Dorset, waar Oekraïense soldaten worden opgeleid om de Britse Challenger 2-tanks te besturen. Het VK verwacht dat de eerste tanks volgende maand al ingezet kunnen worden in de oorlog tegen Rusland.

LEES OOK. Zelensky zou naar Brussel komen en dat veroorzaakt zenuwachtigheid: “Wat een gezichtsverlies als hem hier iets overkomt”

Zelensky drong tijdens het overleg ook (opnieuw) aan op de levering van gevechtsvliegtuigen. Sunak wilde dat na afloop ook niet uitsluiten. “We zijn hierover al lange tijd duidelijk: wat betreft het verlenen van militaire bijstand aan Oekraïne is niets uitgesloten, en leveringen van vliegtuigen maken natuurlijk deel uit van onze gesprekken”, aldus Sunak. Eerder werd al duidelijk dat het Britse leger nagaat welke gevechtsvliegtuigen op lange termijn naar Oekraïne gestuurd kunnen worden. Intussen worden wel al Oekraïense piloten opgeleid.

Zelensky en Sunak© AFP

Parlement en koning

Zelensky sprak ook het Britse parlement toe in Westminster Hall. “Londen stond vanaf de eerste dag aan de kant van Kiev”, aldus de Oekraïense president. Hij bedankte ook uitdrukkelijk voormalig premier Boris Johnson, die verschillende keren naar Oekraïne was gereisd en een hechte band heeft uitgebouwd met de Oekraïense president. “Boris, je bent erin geslaagd om anderen te verenigen op een moment dat het volstrekt onmogelijk leek”, sprak Zelensky.

Zelensky uitte verder ook zijn dankbaarheid voor de Britse wapenleveringen, en heeft vertrouwen in een goede afloop van de oorlog. “Vrijheid zal het halen! We weten dat deze overwinning de wereld zal veranderen. Het zal een overwinning zijn die de wereld al lang nodig heeft.”

Zelensky sloot zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk af met een bezoek aan de Britse koning Charles op Buckingham Palace, gekleed in zijn kaki legeroutfit. Het Britse koningshuis sprak in het verleden al onrechtstreeks zijn steun uit voor Oekraïne. Zo bezocht Charles vorig jaar al met de Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Londen. En koningin Elizabeth II, die in september overleed, liet zich kort na het begin van de Russische oorlog fotograferen voor een boeket blauwe en gele bloemen, wat volgens royaltywatchers geen toeval was.

LEES OOK. Brussel maakt zich op voor bezoek president Zelensky

Zelensky bij de Britse koning Charles© AP

Stop 2: Parijs

Daarna trok Zelensky naar Parijs, voor een diner met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Macron verzekerde Zelensky er daar van dat Frankrijk Oekraïne “zal begeleiden naar de overwinning”, en dat Frankrijk wapens zal blijven leveren aan Oekraïne. “We staan aan de zijde van Oekraïne. Stevig. En met de vastberadenheid om het naar de overwinning te begeleiden en naar het herstel van zijn legitieme rechten”, aldus Macron. “We zullen ook de inspanning voortzetten wat betreft het leveren van verdedigingsmiddelen.”

Ook Scholz beloofde Zelensky verdere militaire, humanitaire en financiële steun “zo lang als nodig”. “We staan dicht aan de zijde van Oekraïne”, klonk het. “Rusland mag deze oorlog niet winnen.”

Macron, Scholz en Zelensky© AFP

Stop 3: Brussel

Zelensky bevestigde woensdagavond ook zelf dat hij de Europese leiders donderdag zal ontmoeten. De 27 staatshoofden en regeringsleiders van de EU-landen houden dan in Brussel een top. Het zag er al een paar dagen naar uit dat Zelensky die zou bijwonen, officiële bevestiging was er echter lange tijd niet.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne was Zelensky slechts één keer eerder het land uit geweest: in december bracht hij een bezoek aan de Verenigde Staten. De kleine Europese tournee van Zelensky komt er nu de eerste verjaardag van de Russische invasie dichterbij komt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER