Zelenski dankte het Verenigd Koninkrijk en premier Rishi Sunak voor hun steun.© via REUTERS

Zelensky bedankt bondgenoten tijdens verrassingsbezoek, maar vraagt ook extra steun: “Geef ons vliegtuigen om onze vrijheid te beschermen”

Geheel onaangekondigd bracht de Oekraïense president Volodimir Zelensky woensdag een bezoek aan enkele buitenlandse bondgenoten. Eerst hield hij halt in het Verenigd Koninkrijk, nadien reisde hij door naar Parijs om zijn Franse en Duitse evenknie te ontmoeten. De missie van zijn trip? Extra steun losweken, liefst onder de vorm van gevechtsvliegtuigen.

Gilles Liesenborghs

Het was nog maar de tweede keer sinds de start van de oorlog dat Zelensky zich op buitenlands grondgebied waagde. Beginnen deed hij in het Verenigd Koninkrijk. In zijn gekende krachtdadige stijl sprak Zelensky er het Britse parlement toe. In de eerste plaats om het land te bedanken voor de steun. De Oekraïense leider richtte zich daarbij onder meer rechtstreeks tot ex-premier Boris Johnson: “Boris, jij slaagde erin om anderen te verenigen toen dat absoluut onmogelijk leek. Bedankt!”

De president toonde zich ook dankbaar voor de beloofde levering van 14 Challenger-tanks, maar voegde er later aan toe dat hij graag nog meer wapentuig zou krijgen van zijn westerse bondgenoten. Zelensky wil naast tanks ook graag gevechtsvliegtuigen: “We hebben vrijheid, geef ons vleugels (vliegtuigen, red.) om die te beschermen.” Om zijn woorden kracht bij te zetten, schonk hij een pilotenhelm aan de Speaker van het Britse Lagerhuis Lindsay Hoyle.

Na een beleefdheidsbezoekje aan Koning Charles in Buckingham Palace zette de Oekraïense president zijn tocht verder richting Parijs. Daar stond woensdagavond nog een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op het programma. Volgens het Franse persagentschap AFP is de Oekraïense president ondertussen aangekomen op de Parijse luchthaven.

Donderdag zal Zelensky alweer doorreizen naar ons land om er een Europese top bij te wonen.

Zelensky schonk een pilotenhelm aan de Speaker van het Britse Lagerhuis Lindsay Hoyle.© AFP

Na zijn speech ging de Oekraïense president ook even langs in Buckingham Palace waar hij Koning Charles ontmoette.© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER