© ATV

Boze boeren transformeren vers geplant bos tot kerkhof met dertig kruisen

Essen -

Een tiental boeren verzamelde woensdagavond aan de Horendonkse bossen in Essen, waar ze uit protest dertig kruisen plantten. Eerder op de dag hadden leerlingen van Vincentius op dezelfde locatie nog drie ha extra bos geplant. Volgens de landbouwers gebeurde dit evenwel op landbouwgrond en werden ze hierin niet gehoord. Volgens de gemeente gaat het om gemeentegrond.

Ella

Woensdagochtend hadden vijfde- en zesdejaarsleerlingen van de Horendonkse school Vincentius de bittere koude getrotseerd om ruim tweeduizend struiken te planten op twee kale percelen die grenzen aan de Horendonkse bossen.

Volgens lokale boeren kon dit eigenlijk helemaal niet omdat het daar geen bosgrond maar landbouwgrond is. “In het kader van de openbaarheid van bestuur hebben we deze zomer de plannen ingekeken. Toen al hebben we aan de gemeente gemeld dat het om landbouwgrond gaat”, reageert een van de boeren verontwaardigd.

“Ludieke actie”

“De bestemming is daarna niet gewijzigd. We hebben overleg gevraagd, maar niet gekregen. De gemeente heeft de plannen doorgezet zonder ons daarin te horen. Vandaar onze ludieke actie. We hebben dit bewust niet ’s ochtends gedaan, toen de kinderen hier waren, want die kunnen hier niets aan doen. We willen wel een duidelijk signaal geven aan het beleid”, klinkt het daadkrachtig.

Volgens schepen van Leefmilieu Helmut Jaspers (Vooruit) gaat het wel degelijk om gemeentegrond: “Deze grond is eigendom van de gemeente en was in pacht gegeven aan een landbouwer en een hondenschool. Maar beide pachten zijn al een tijd geleden opgezegd. We beslisten daarop om deze vrijgekomen grond te besteden aan bosuitbreiding. Toen er om overleg werd gevraagd, ging het al om beslist beleid.”

Ludieke kruisenactie.© Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV