In de Regattawijk op Linkerover gaan de lichten tussen 1 en 5u ’s nachts uit.© Walter Saenen

Linkeroever eerste wijk waar straatverlichting ’s nachts dooft tussen 1 en 5u

Antwerpen -

Linkeroever is de eerste wijk in Antwerpen waar ’s nachts tussen 1 en 5u de openbare verlichting wordt gedoofd. In 55% van de Antwerpse straten zal dit op termijn ook het geval zijn. In onder meer de historische binnenstad en Antwerpen-Noord blijft de openbare verlichting wel branden.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Antwerpen dooft openbare verlichting tussen 1 en 5 uur ’s nachts als besparing

Het doven van de openbare verlichting is één van de besparingsmaatregelen van de stad Antwerpen. Het stadsbestuur moest op zoek naar 70 miljoen euro om het hoofd te kunnen bieden aan de stijgende loon- en energiekosten. Met het doven van de lichten zou 2 tot 3 miljoen euro kunnen worden uitgespaard of het gemiddeld verbruik van duizend gezinnen.

Normaal had deze maatregel in januari al moeten worden uitgerold. Alleen is dit een zeer complexe operatie en zit er dus wat vertraging op.

Distributienetbeheerder Fluvius is begonnen met het doven van de lichten op Linkeroever. “We gaan daarna dit doofplan stelselmatig uitrollen over de districten”, zegt David Callens van Fluvius op de Antwerpse regionale zender ATV. “In totaal zou het dan om 60.000 lichtpunten gaan die we doven of de helft van alle Antwerpse straten.”

Het was de politie Antwerpen die aangaf waar de lichten kunnen worden gedoofd en waar ze best blijven branden. Zo blijft in het historisch centrum en Antwerpen-Noord de openbare verlichting ’s nacht nog wel aan. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van horeca en nachtleven. Ook de aanwezigheid van ANPR- en politiecamera’s spelen een rol in deze afweging. Goede zichtbaarheid op de straat is daarbij belangrijk.

Daarnaast blijft de openbare verlichting aan op drukke en gevoelige verkeersassen, langsheen de fietsostrades, aan onderdoorgangen van bruggen en industriezones waar dag en nacht wordt gewerkt. De lichten gaan dus vooral uit in woonstraten en dit in alle districten.

De stad Antwerpen wil deze maatregel handhaven hoewel de energieprijzen weer dalen. “Dat lijkt nu wel zo te zijn, maar de energieprijzen blijven door onder meer de oorlog in Oekraïne zeer onvoorspelbaar”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Daarnaast is er de transitie in de energievoorziening en ook daar moeten we ons op de mogelijke gevolgen voorbereiden.”

De bedoeling is wel van de openbare verlichting zo snel mogelijk uit te rusten met ledverlichting. Als dat eenmaal is gebeurd, gaat het licht ’s nachts weer aan. Dit hangt wel af van hoe snel Fluvius dit weet te realiseren. (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Energiecrisis