© Joris Herregods

Leerlingen Den Biezerd Niel bezorgen klanten Ikea fris kapsel en keurig gelakte nageltjes

Wilrijk, Niel -

Wie woensdag ging winkelen in Ikea in Wilrijk liep er tussen de slaap- en badkamers prompt een live kapsalon en schoonheidssalon tegen het lijf. Leerlingen van het zesde jaar haarverzorging en zevende jaar haarstylist van GO! Technisch Atheneum Den Biezerd hadden hun biezen gepakt om de Ikea-klanten te vewennen. “Het doet deugd om na meer dan twee jaar eens iets buiten de schoolmuren te kunnen doen”, getuigen de kapsters in spe.

Bart Roggeman

Woensdag, komende zaterdag en ook volgende week woensdag en zaterdag zetten de leerlingen hun pop-upsalon op tussen de meubelen om klanten die zich hebben ingeschreven te verwennen met een gratis knipbeurt, manicure of make-upsessie. Deze week zijn zeven leerlingen aan de slag, volgende week komen nog eens acht leerlingen aan de beurt.

Ook voor een manicure schoven klanten aan.© JHS

“De drang bij de leerlingen was enorm groot”, vertelt leerkracht Heike De Vindt. “Deze lichting was in het vijfde jaar begonnen, maar had vanwege de coronacrisis de voorbije jaren nog geen enkel project buitenshuis kunnen doen. In september smeekten ze mij erom. Ik ben in mijn documentatie van vroegere projecten gedoken. In 2019 zetten we al eens zo’n pop-up op bij Ikea die bij alle partijen erg in de smaak viel. Toen ik de vraag stelde om dit nog eens over te doen, toonde Ikea zich meteen bereid.”

“We hebben hier in onze school op woensdag wel een Kappersschooltje, maar dat is toch niet dezelfde ervaring. Ze leren omgaan met nieuwe uitdagingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ervaren hoe het is om op een andere locatie, waar niet alles zo goed is uitgerust als in een kapsalon, te werken met beperktere middelen. Als ze later bij mensen aan huis zouden gaan, worden ze daar ook mee geconfronteerd.”

Sirine en Manon overwonnen hun stress. “Meer vertrouwen gekregen.”© JHS

“We moeten ons bijvoorbeeld behelpen met een waterspuitje want de haren wassen kunnen we hier niet”, lacht Manon Hellemans (18) uit Schelle. “Maar het is tot nu al een geweldige ervaring geweest. Al die mensen die passeren, nieuwsgierige blikken werpen en die je hoort zeggen ‘kijk daar’. In het begin was het allemaal wat overweldigend. De gedachte dat ze op jouw vingers staan te kijken, gaf me toch wel wat stress. Dat had in ik de klas ook al en nu waren er ineens zo veel meer mensen. Na deze ‘vuurdoop’ is dat al een pak beter. In die zin heeft mij het al zeker geholpen.”

Ook Sirine Rhimi (19) uit Antwerpen vond het best spannend. “Het voelde een beetje raar omdat we zo gewoon zijn van in ons schooltje op elkaar of de (vaste) klanten te werken. Nu waren het ineens allemaal andere mensen. Door de omstandigheden waren wij dat nog niet gewoon om daar mee om te gaan. Maar we kregen heel veel leuke, lieve reacties. Dat gaf vertrouwen.”

Julie Rupus (18) uit Antwerpen is alvast een tevreden klant. “Mijn zus had het gelezen op de website van Ikea en ik dacht waarom niet. Het is leuk om die leerlingen op die manier kansen te geven ervaring op te doen en ze doen het heel goed, het is helemaal zoals ik het wou”, geeft ze een pluim “Al was het wel een beetje raar om daar tussen de meubels voor de spiegel te zitten met al die winkelende mensen die achter je passeren”, lacht ze.

De belangstelling is groot. Voor het merendeel zijn de plaatsen al volgeboekt. Je kan altijd een kijkje nemen op de website van Ikea of er ergens nog een plaatsje is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV