Een sterretje op de sterrenweide van Boechout kost 350 euro.© RR

Op zoek naar alternatief voor ‘duur’ sterretje om op Boechoutse sterrenweide te plaatsen

Boechout -

Het gemeentebestuur onderzoekt of het aan ouders een alternatief kan bieden voor het sterretje dat ze ter nagedachtenis van hun overleden kindje op de sterrenweide kunnen laten plaatsen. Raadslid Greet Van Brussel (N-VA) liet optekenen dat 350 euro vrij veel geld is voor jonge koppels.

Filip Spoelders

Sinds twee maanden kunnen ouders van overleden en niet-levensvatbare kinderen een sterretje aankopen om op de sterrenweide van de begraafplaats te plaatsen. “Ik wil toch vragen of er geen alternatief is, want ik ben reeds aangesproken door mensen over de kostprijs. Voor sommige bewoners is 350 euro niet haalbaar. Zeker voor jonge gezinnen is dit niet evident”, zegt Van Brussel.

Dag werk

Burgemeester Koen T’Sijen (Pro Boechout-Vremde) beklemtoont dat zo’n ster geen verplichting is. “Een kind op onze begraafplaats begraven is kosteloos en eeuwigdurend. Het sterretje is een bijkomend aanbod. Ik begrijp dat 350 euro op zich veel geld is, maar die prijs is vastgesteld met de kunstenaar. Als gemeente verdienen we er niets aan. De kunstenaar werkt er wel een hele dag aan. Er komt veel werk bij kijken en de ster wordt in beton verankerd.”

Herdenkingszuil

Toch wil de burgemeester een alternatief verder bestuderen. “We hebben recent een herdenkingszuil geplaatst. Misschien kunnen we iets gelijkaardig op de kinderbegraafplaats zetten om er bijvoorbeeld een ster aan te hangen. Dit zou dan ongeveer 50 euro kosten en de ouders kunnen op die manier zelf kiezen wat ze wensen.”

T’Sijen zou een mooi voorbeeld gezien hebben op de begraafplaats van Asse. Hij laat de opties verder onderzoeken door de gemeentelijke diensten. (fisp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners