© atv

Nederland waarschuwt opnieuw voor PFAS bij Indaver in Antwerpse haven: “Vlaamse politiek blijft doof”

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor de PFAS-verwerking bij het Antwerpse afvalverwerkingsbedrijf Indaver. Dat vernam het Nederlandse duidingsprogramma ‘Zembla’, dat een advies van het RIVM kon inkijken.

Bron: BELGA

“De Vlaamse politiek blijft doof”, klinkt het bij de Vlaamse klimaatorganisatie Climaxi. “Professor Jacob De Boer, emeritus hoogleraar milieuchemie en toxicologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, kwam reeds tot de vaststelling dat 1,3 kg PFAS uitstoot per jaar bij Indaver een wel zeer conservatieve berekening is.” Vlaanderen zou dus geen correcte analysemethode hanteren. 

Afvalverwerker Indaver ligt in de buurt van Stabroek, in Antwerps havengebied. De Vlaamse klimaatorganisatie Climaxi volgt het dossier al geruime tijd en waarschuwde ook vorig jaar al voor de optimistische berekeningen in een rapport over Indaver van de Vlaamse instelling voor Technologisch Onderzoek VITO. 

In een “niet openbaar advies” aan de Nederlandse overheid zegt het RIVM nu dat een deel van de PFAS-stoffen niet worden vernietigd tijdens de verwerking in de afvalfabriek. 

LEES OOK. Indaver loost al jarenlang PFAS in het water: grote zorgen in Nederland

Buurtbewoners van geen kwaad bewust

Indaver verwerkt PFAS-houdend afval uit diverse landen. Onze noorderburen schreven al verschillende brieven naar de Vlaamse overheid om het probleem aan te kaarten. Het RIVM claimt dat niet alle PFAS wordt vernietigd in de oven van Indaver, vanwege een te lage temperatuur. Indaver zegt zich steeds te houden aan alle verwerkingsregels. 

“In Berendrecht en Zandvliet werd vorig jaar de no-regretzone uitgebreid, omwonenden worden geïnformeerd om geen eieren en groenten uit eigen tuin te eten”, zegt Climaxi nog. “In Stabroek, Hoevenen en Putte gebeurt dit tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Buurtbewoners zijn zich van geen kwaad bewust.”

Climaxi ijvert al maanden voor bodemstalen en bloedonderzoek voor de mensen in de buurt van Indaver om uitsluitsel te bieden.

LEES OOK. Indaver bouwt nieuwe fabriek in Antwerpse haven en creëert zeventig nieuwe jobs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER