© atv

Van “absurd” tot “is dit wel haalbaar?”: voorzichtige en afwijzende reacties op komst van themapark aan luchthaven

Antwerpen -

In Antwerpen, Mortsel en Borsbeek wordt voorzichtig gereageerd op het plan van een themapark aan de luchthaven van Deurne. Er is dan ook nog een lang traject van vergunningen door te lopen voor de eerste steen kan worden gelegd. “We willen eerst zien wat die plannen juist inhouden”, klinkt het.

Sacha Van Wiele,Filip Spoelders

LEES OOK. STANDPUNT. Heeft Antwerpen echt nood aan een pretpark?

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld): “Op de marktbevraging rond de recreatiezone kregen we één inzending. Dat was het themapark Captain Jack. De inzending voldeed aan alle parameters. Hij is nu aangeduid als ontwikkelaar van de recreatiezone. Er moet een mobiliteitsplan worden opgemaakt en een omgevingsvergunning worden aangevraagd voor dit themapark.”

Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA): “Ik weet er op dit moment nog te weinig over de plannen voor een themapark om er al iets over te kunnen zeggen. Ik heb de plannen ook nog niet in detail kunnen zien. De initiatiefnemer staat nog maar aan het begin van een heel traject van procedures.”

LEES OOK. Jack Schoepen, zoon van Bobbejaan, mag themapark bouwen naast luchthaven Deurne: in 2034 moet alles klaar zijn

Koen Kennis.© Joris Herregods

Burgemeester van Mortsel Erik Broeckx (N-VA): “Ik ontmoette Jack Schoepen al een paar keer. Hij kwam aan ons zijn plannen toelichten. Ik ben wel nieuwsgierig naar wat hij juist gaat aanvragen in zijn omgevingsvergunning. Vanuit Mortsel zitten we toch nog met wat kritische vragen, zeker rond mobiliteit en het effect op mobiliteit op de Krijgsbaan. Nu onderzoek wees al wel uit dat in heel het gebied kantoren plaatsen meer verkeer zou aantrekken dan de optie van kantoren en een pretpark. Schoepen is zich ook bewust van de mobiliteitsproblematiek. Zo kwam hij met het idee van een monorail tussen het station Oude God in Mortsel en het themapark. Op zich is dat geen slecht idee. Of het haalbaar is, is natuurlijk een andere vraag. Het is nu vooral uitkijken naar de voorstellen van Schoepen, zoals over de architectuur en de mobiliteit.”

Erik Broeckx, burgemeester van Mortsel: “We zitten toch met wat kritische vragen, zeker rond mobiliteit”.© RR

Orry Van de Wauwer (CD&V), Vlaams parlementslid: “Geen idee wie zit te wachten op een themapark naast de luchthaven van Deurne. De buurt alleszins niet. Ook mobiliteitsgewijs is het niet verstandig. Het beperkt daarenboven de opmaak van het masterplan met een toekomstvisie voor de site van de luchthaven na het eindigen van de vergunning in 2039. Alle opties moeten bekeken worden. Als er een themapark rond luchtvaart komt, dan beperk je al het aantal opties.”

Orry Van de Wauwer.© BART DEWAELE

Imade Annouri (Groen), Vlaams parlementslid: “Dat de Vlaamse regering er voor kiest om een verlieslatende luchthaven open te houden terwijl er nood is aan meer groen en open ruimte is onbegrijpelijk. Dat er nu ook een pretpark zou komen dat 200 miljoen euro kost is helemaal absurd.”

Groen Antwerpen noemt dit plan kortzichtig. “Welke Antwerpenaar zit nu te wachten op nog minder groene ruimte en nog meer verkeer en drukte van buiten de stad”, vraagt Antwerps Groen-voorzitter Bogdan Vanden Berghe.

Imade Annouri.© BELGA

Burgemeester van Borsbeek Dis Van Berckelaer (Borsbeek Boven Alles): “Het is niet wijs om op die locatie aan de Krijgsbaan een themapark te bouwen. We kampen u al met files en verkeersdrukte op deze baan. De mobiliteitstoets is nu al negatief. Hoe gaat dat zijn als daar nog eens alle bezoekers aan dit themapark bij komen? Er wordt al eens vergeten dat aan de Krijgsbaan ook mensen wonen. Als er een andere ontsluiting komt van dit gebied, zoals via de Diksmuidelaan, dan wordt het probleem gewoon verschoven.”

Dis Van Berckelaer.© BELGA

Michiel Hubeau, Groen Mortsel: “Is dit een grap? Als de aanleg van een busstelplaats vlakbij al zorgt voor honderd miljoenen liters kostbaar grondwater die weggepompt moeten worden, wat gaat dat dan zijn voor de aanleg van een nog veel groter pretpark? Het leidt tot ontoelaatbare verdroging van de omgeving die reikt tot in ons natuurgebied Klein-Zwitserland. En dan is er ook nog het dreigende verkeersinfarct op de Krijgsbaan. Laat die mooie strategische plek tussen stad en rand toch open. Antwerpen en omgeving zijn meer dan genoeg verhard. Geen pretpark, maar een park: da’s pas een realistische, duurzame en toekomstgerichte invulling voor deze plek.“

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Luchthaven Antwerpen