Gemeenschapsdienst kan langdurig werkzoekenden activeren.© Tim Dirven

Gemeente bekijkt idee om met gemeenschapsdienst langdurige werkzoekenden te activeren

Kalmthout -

Op de jongste gemeenteraad deed raadslid Johan Cassimon van oppositiepartij Open Vld een voorstel om met gemeenschapsdienst aan de slag te gaan om langdurige werkzoekenden te activeren. Schepen Maarten De Bock (CD&V) bekijkt het idee.

De Vlaamse regering maakt vijf miljoen euro vrij voor steden en gemeenten die gemeenschapsdienst willen invoeren om langdurig werkzoekenden te activeren. Sinds 1 januari kunnen lokale besturen die een project indienen, op een ondersteuning tot 100.000 euro rekenen. Johan Cassimon pleitte er bij de meerderheid voor om hiermee ook in Kalmthout aan de slag te gaan. 

Lokale besturen moeten daarvoor leerwerkplekken creëren. Dat kan binnen de eigen werking zijn, maar ook bij vzw’s en scholen. Anderzijds moeten ze mentoren opleiden die instaan voor de begeleiding. Afhankelijk van het aantal leerwerkplekken dat gecreëerd wordt, kan de gemeente rekenen op financiële steun.

Open Vld Kalmthout wil van deze nieuwe mogelijkheid gebruikmaken, omdat bedrijven in de regio kampen met vacatures die blijven openstaan. “Het is een bijkomend instrument in het kansenbeleid van de gemeente. Bedrijven in onze gemeente hebben bijna 500 vacatures openstaan. Tegelijk is 42% van de werkzoekenden in Kalmthout al meer dan twee jaar op zoek naar werk. Elke dag groeit de afstand tot de arbeidsmarkt voor deze inwoners.”

Schepen Maarten De Bock (CD&V) zegt niet neen tegen het voorstel, maar heeft wel bedenkingen: “Wel vreemd dat Open Vld op de gemeenteraad eerder voorstander was om de diensten in te krimpen en nu het tegenovergestelde voorstelt. Maar het is in elk geval verder onderzoek waard.”

“Het probleem van langdurig werkzoekenden moet je ruimer bekijken dan je eigen gemeente. We gaan daarom in overleg met de gemeenten die samen met ons in dezelfde eerstelijnszone zitten. Dat zijn Essen, Brasschaat, Wuustwezel en Kapellen. Pas wanneer er een intergemeentelijke aanpak komt, kunnen we zien hoe we een en ander eventueel kunnen organiseren.”

(evdw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners