Politieman Jens V. werd tot dertig maanden cel veroordeeld.© rr

Politiekoppel veroordeeld in drugsdossier, Antwerpse bendeleden krijgen tot 5,5 jaar cel

Een koppel (ex-)politiemensen uit de zone Grens is veroordeeld voor drugshandel en -bezit. Jens V. (36) kreeg dertig maanden cel, zijn partner S.R. kreeg twaalf maanden met uitstel. De twee waren in beeld gekomen tijdens een onderzoek naar een bende die MDMA produceerde.

Sam Reyntjens

Het koppel - tot het losbarsten van de zaak actief in de politiezone Grens - kwam in beeld tijdens een onderzoek naar een organisatie die op grote schaal hard- en softdrugs verhandelde. De speurders merkten dat politieman Jens V. contacten had met verdachten die al gevolgd werden. Hij sprak met hen over de aan- en verkoop van drugs.

In de woning van Jens V.(36) en wijkagente S.R. (38) in Kapellen werd een zak met 350 xtc-pillen aangetroffen op het keukenaanrecht, 156 gram speed lag deels in de ijskast en deels op een schotel. “De drugs lagen open en bloot én binnen handbereik van hun toen 7-jarig kind”, zei de procureur. Jens V. beweerde dat de drugs voor eigen gebruik waren. Zijn partner wordt enkel voor drugsbezit vervolgd. “Ze wist zogezegd niet hoe speed of xtc eruit zagen. En dacht dat het medicatie van haar partner was. Ze verschuilt zich achter naïviteit. Uit gesprekken tussen beide, waarin hij zegt soms wel 1.500 euro per week te verdienen met zijn handel, blijkt dat ze wel degelijk op de hoogte was”, aldus de procureur. Zo zei V. tegen zijn partner dat hij ‘niet heel zijn leven woonstbezoeken ging blijven doen’ en ‘dat hun job de ideale dekmantel was’. De politieman zou ook promoberichten met de prijzen van drugs hebben gestuurd naar potentiële klanten. Tegen V. werd dertig maanden cel geëist. “Hij faalde niet enkel als politieagent, maar ook als vader. Hij gebruikte zijn beroep als dekmantel en bezoedelde zijn voorbeeldfunctie.”

De rechtbank veroordeelde de man woensdag tot dertig maanden opsluiting en een boete van 8.000 euro, zijn partner kreeg twaalf maanden cel met uitstel. Jens V. is ondertussen ook verdachte in een nieuw groot drugsdossier, daarin wordt hij samen met de Stabroekse drugscrimineel Chris N. beschuldigd van betrokkenheid bij de invoer van 2,2 ton cocaïne.

LEES OOK. (Ex-)politieman ‘Gorilla’ opgepakt in dossier rond smokkel van ruim twee ton cocaïne

In de zaak waarin woensdagochtend uitspraak werd gedaan veroordeelde de rechtbank in totaal 24 beklaagden. Spilfiguur Dennis S. uit Wijnegem kreeg 5,5 jaar cel en een boete van 10.000 euro. Hij kocht grote hoeveelheden drugs, die hij verdeelde over een netwerk van lokale dealers. Samen met zijn rechterhand Raoni R. zou hij ook amfetamines geproduceerd hebben in een stacaravan in Sint-Gillis-Waas. R. kreeg dertig maanden cel, zijn caravan werd verbeurd verklaard.

Een van de klanten van S. was een gedetineerde die in de gevangenis van Oudenaarde verbleef. Cederic D.C. bestelde drugs bij S., die vervolgens door een andere gedetineerde of door de moeder van D.C. werden binnengesmokkeld. De meeste beklaagden ontkenden of minimaliseerden hun rol. Zij zeiden dat ze enkel voor eigen gebruik drugs kochten. De rechtbank sprak straffen uit van twaalf maanden met uitstel tot vier jaar cel, sommige beklaagden kregen probatievoorwaarden en moeten zich laten begeleiden voor hun drugsproblematiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen