’t Nief Collectief met van links af Jonathan Lambrechts, Michèle Even, Ruben Francq, Koen Van der Sande en Lissa Timmerman.© Foto Jan Gitanes

JONG IN ANTWERPEN. Na kortfilm werkt ’t Nief Collectief aan theaterstuk en eigen fictiereeks

Nijlen, Antwerpen -

De vijf jonge spelers van ’t Nief Collectief repeteren voor hun eerste theaterstuk en schrijven aan een eigen Kempense fictiereeks. Kennismaken met dit Antwerpse gezelschap? In De Studio tonen ze eerstdaags In Limbo (2021), hun kortfilm en eerste exploot op groot scherm.

Ilse Dewever

Je weg vinden in de film- en theaterwereld is niet makkelijk, maar Nijlenaar Koen Van der Sande (38) besloot drie jaar geleden zelf de koe bij de horens te vatten. “In 2020 was ik als acteur zo’n tien jaar aan de weg aan het timmeren, toen ik het idee kreeg om met andere zoekende spelers en makers zelf een groep op te richten. Ik had eerder al in een stuk gestaan met Michèle Even (32, Zoersel), dus haar wou ik er sowieso bij. De drie andere spelers – Jonathan Lambrechts (38, Deurne), Ruben Francq (30, Hoboken) en Lissa Timmerman (33, Borgerhout) – hebben we, vanuit hun passie voor acteren, gevonden via sociale media. Net voor de eerste lockdown in maart 2020 hebben we ’t Nief Collectief opgericht. Aanvankelijk konden we zelfs niet samenkomen om te repeteren. Dus hebben we dat eerste halfjaar overleg gepleegd en elkaar beter leren kennen via Zoom.”

Eens het besluit vaststond dat ’t Nief Collectief zich vooral over maatschappelijk relevante thema’s wilde buigen, was iedereen klaar om erin te vliegen, maar zo eenvoudig was dat niet. “Ons gezelschap wil film en theater exploreren, maar in de coronaperiode was theater taboe, en dus zijn we maar met film begonnen. Omdat dit meteen ook de duurdere optie is, hadden we een crowdfundingactie opgezet. Van de ruim 6.000 euro die we verzamelden, hebben we bij de première van In Limbo in het Liers Cultuurcentrum in mei 2022 meteen 10% overgemaakt aan Te Gek!?.”

Psychisch welzijn

De keuze voor dat goede doel hing volledig samen met de inhoud van de kortfilm. “De in zichzelf gekeerde Simon heeft een slechte band met zijn vader, die hem tijdens zijn jonge jaren kleineerde. Als een telefoontje het lot van zijn vader in Simons handen legt, leidt dat tot twijfel bij de jongeman en zelfs tot een psychose. Wat betekent het als iemand over de rooie gaat? Wat heet normaal, en bestaat dat wel op psychisch vlak? Daar willen we bij het publiek een bewustzijn rond creëren.”

De kortfilm In Limbo, die op 10 februari ook een screening krijgt in De Studio, was op zes maanden in kannen en kruiken. De cast zocht zelf een crew en eens dat het scenario er eind 2020 lag, werd de film tegen maart 2021 ingeblikt. “Ruben Bouillon, die het filmscenario schreef, maakte nu ook een theatertekst. Follie à deux kan je zien als het vervolg op In Limbo, maar is evengoed een op zichzelf staand verhaal. Straks beginnen we te repeteren voor het stuk dat het hoofdpersonage Simon volgt wanneer die gedwongen wordt opgenomen.”

Van de leden van ’t Nief Collectief heeft enkel Michèle Even een erkende opleiding genoten aan het RITCS. Gedreven door hun passie voor het acteren hebben de anderen op hun eigen manier aan hun pad getimmerd. Zo waren sommigen onder hen al te zien in tv-series als Dertigers, Familie, Salamander of D5R. “De ambitie om te groeien in de film- en theaterwereld is er. Zo zijn we momenteel aan het werken aan een eigen Kempense fictiereeks met als werktitel De Kempy’s. Als tegengewicht voor ons serieuzer werk belooft dit een humoristische reeks te worden, iets tussen de Familie Flodder en Matroesjka’s in. Veel kunnen we nog niet verklappen, maar centraal staat een Kempens gezin dat fel over de tongen gaat. We zitten nu volop in de brainstorm- en schrijffase. Uiteindelijk hopen we de reeks te kunnen pitchen bij een groot productiehuis of het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).”

Friday Shorts rond In Limbo, 10/2 in De Studio, Antwerpen. www.destudio.com, www.tniefcollectief.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER