Muslim I. en De Algerijn werden tot zes en acht jaar cel veroordeeld.© rr

Drugsbende ontvoert Antwerpenaar na diefstal van cocaïne, geld en wapens, De Algerijn krijgt acht jaar cel

De rechtbank in Antwerpen heeft straffen tot acht jaar gegeven aan de leden van een criminele organisatie die betrokken waren bij de gijzeling van een Antwerpenaar in Portugal. De man had een partij cocaïne en 350.000 euro gestolen van de groep rond De Algerijn. Opdrachtgever De Algerijn kreeg acht jaar cel, de afgelopen maanden kreeg hij in verschillende andere dossiers opgeteld al veertien jaar gevangenis.

Sam Reyntjens

De feiten dateren van januari 2021, toen deed de familie van een Antwerpse Tsjetsjeen Magomed-Emi Y. aangifte bij de politie. Ze hadden een video gekregen waarop te zien was dat de jongeman gegijzeld werd in Portugal. De gijzelnemers eisten geld in ruil voor zijn vrijlating. De politie kon Magomed aantreffen in een hotel in Lissabon, hij leek er zonder dwang te verblijven en verklaarde aanvankelijk ook dat er niets aan de hand was.

In een nieuwe verklaring zei de jongeman later dat er wel degelijk sprake was van een ontvoering. “Volgens hem was Mohamed Reda C. alias ‘De Algerijn’ de baas en was Muslim I. diens rechterhand. Magomed-Emi op zijn beurt was de rechterhand van Muslim I.”, schetste de procureur de hiërarchie. Uit de verklaring en uit de berichten die voortkwamen uit de kraak van chatdienst Sky ECC bleek dat het slachtoffer de opdracht gekregen had een som geld op te halen in Berlijn en naar iemand in Hamburg te brengen. Daarvoor kreeg hij een wagen met een verborgen ruimte en de sleutel van een ‘stash’ van de bende, een appartement waar geld en cocaïne bewaard werden. Uit het stashappartement stal hij 350.000 euro, een wapen en een partij cocaïne. Vervolgens kocht hij in Duitsland een Mercedes en reed met een vriend naar Portugal.

De speurders konden uiteindelijk negen verdachten identificeren, die hadden onder meer een hacker ingezet om de locatie van Magomed te achterhalen, ook een medewerker van telecomprovider Base werd ingeschakeld om aan de hand van de telefoongegevens van de jongeman uit te zoeken waar die zich bevond.

LEES OOK. Drugsbende gijzelt Antwerpenaar die geld en coke stal: “In scène gezet om de bazen gerust te stellen”

Tijdens de rechtszaak minimaliseerden alle beklaagden hun rol of zeiden ze nooit een toestel met Sky ECC te hebben gehad. Muslim I. bekende wel lid te zijn van een criminele organisatie maar zei dat de ontvoering in scène gezet was. De advocaat van De Algerijn, mr. Sam Vlaminck, vond dan weer dat de rechtbank niet bevoegd was voor de feiten in Portugal.

“Snelheid en efficiëntie zijn hallucinant”

De rechtbank oordeelde woensdag dat de feiten wel degelijk bewezen waren en dat ze bevoegd was om erover te oordelen. “Het gaat om een afrekening in het drugsmilieu, het slachtoffer werd achtervolgd, gelokaliseerd, vastgehouden, gekneveld en met een brandende sigaret bewerkt”, motiveerde de rechtbank. “Het is hallucinant hoe snel en effectief ze in staat waren iemand te lokaliseren en hoe ze in vele landen mensen en middelen hadden om dat uit te voeren.”

Opdrachtgever De Algerijn kreeg acht jaar cel, de afgelopen maanden kreeg hij in verschillende andere dossiers opgeteld al veertien jaar gevangenis en ook vrijdag wacht de man nog een vonnis in een dossier dat voortkomt uit Sky ECC. Zijn rechterhand Muslim I. werd veroordeeld tot zes jaar gevangenis. De andere beklaagden kregen straffen van 18 maanden tot vier jaar cel. Voor Muslim I. en De Algerijn werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

LEES OOK. Rechtbank geeft spilfiguren uit drugsoorlog nog wat jaren cel extra

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen