Nacha zoekt al maanden een school waar Aljan terechtkan en mag.© JW

Mama vindt geen school voor 13-jarige Aljan: “Hij zat dit schooljaar drie weken in de les”

Reet -

Nacha Peeters (40) uit Rumst is wanhopig op zoek naar een school voor haar zoon. Omdat Aljan (13) kampt met gedragsstoornissen blijkt er voor hem nergens een plaatsje vrij. “Ik contacteerde al veel scholen en instanties maar niets lukt.”

Jef Wijckmans

Als alleenstaande mama van drie kinderen heeft Nacha Peeters uit de Pierstraat in Reet (Rumst) het niet meteen gemakkelijk. Haar oudste dochter Amber woont als 20-jarige dan wel al alleen in buurgemeente Boom, met Joran en Aljan heeft ze nog een 13-jarige tweeling thuis. “Aljan heeft een geestelijke gedragsstoornis”, zegt Nacha. “Het stuklopen van mijn relatie heeft hem ook zwaar emotioneel geraakt. Hij belandde al enkele keren in de kinderpsychiatrie. Maar met de nodige medicatie lukt het meestal wel.”

Dat bleek een tijdje geleden echter niet het geval. Aljan liep school in Groenlaar, de GO!-school voor bijzonder onderwijs op een paar honderd meter van hun woning. In september moest hij de overstap maken naar de middelbare school.

“Ik was er rotsvast van overtuigd dat hij automatisch in Reet zou blijven”, zegt Nacha. “Niet dus. Ik moest Aljan inschrijven waarbij de computer random bepaalt of er ook effectief plaats is voor hem. Een soort van loting wees uit dat hij op de buso-reservelijst kwam te staan.”

Geschorst

Nacha moest dus noodgedwongen op zoek naar een andere school. Het alternatief, Sjabi in Puurs, werd geen succes. “De overstap én dat hij zijn broer niet meer aan zijn zijde had, maakten hem blijkbaar erg prikkelbaar”, aldus zijn mama. “Omdat hij zich verweerde, werd hij eerst voor tien dagen en daarna zelfs definitief geschorst. Het resultaat is dat Aljan dit schooljaar in totaal slechts drie weken school liep.”

Nacha contacteerde ondertussen diverse instanties en scholen maar nergens blijkt nog een plaats beschikbaar te zijn. Ook het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) is volgens haar van het probleem op de hoogte. Deze organisatie geeft zelf geen info over soortgelijke dossiers.

De wanhopige mama zegt dat zij haar lieten weten dat Aljan in De Leerexpert op de Begijnenvest in Antwerpen wel terecht zou kunnen. “Maar die school organiseert geen busvervoer en ik heb zelf geen auto. Aljan zou dan het openbaar vervoer moeten nemen, inclusief een overstap op de Groenplaats wat voor hem echt onmogelijk is.”

Daarom richtte ze zich tot minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Ik wacht al enkele weken op een antwoord dat er maar niet komt. Toch blijf ik hopen op een spoedige oplossing want ik ben echt ten einde raad.”  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen