Virago Symphonic Orchestra, een vrouwenorkest opgericht door Eline Cote, wint de jongerenprijs.© Wim Kempenaers

Merksemse cultuurprijzen voor eerbetoon en vrouwenorkest

Merksem -

Jaarlijks reiken de Merksemse district- en cultuurraad de cultuurprijzen uit. Dit jaar is de tentoonstelling ‘De geRAFfineerde kijk van Gorsen’ de winnaar. De jongerenprijs gaat naar Virago Symphonic Orchestra.

De tentoonstelling ‘De geRAFfineerde kijk van Gorsen’ was een eerbetoon aan Merksemse kunstenaar Rafael Gorsen die drie jaar geleden stierf op 77-jarige leeftijd. Rafael - Raf voor de vrienden - stond bekend om zijn eigen stijl: schilderen en beeldhouwen op een figuratieve en abstracte manier. Daarmee geraakte hij bekend tot in het buitenland. De laatste jaren van zijn carrière focuste hij zich voornamelijk op ‘drop flow painting’. Bij deze techniek liet hij verf in elkaar overvloeien door spetters om een bijzonder effect te creëren.

Vrouwenkoor

De muzikanten van het Virago Symphonic Orchestra mogen dit jaar de jongerenprijs in ontvangst nemen. Het groot symfonisch orkest bestaat uit alleen maar vrouwelijke muzikanten. Merksemse Eline Cote, oprichtster van het orkest, wil hiermee de aandacht vestigen op de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de klassieke muziek. “Ons orkest is er om te laten zien dat gender niet bepalend is voor talent. Meisjes in het publiek verdienen ook een rolmodel op het podium”, vertelde ze eerder aan onze krant. Het orkest was eerder al te zien in onder meer de Koning Elizabethzaal, Trix en Schouwburg Noord. (bekn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners