De ploeg van het allereerste seizoen.© © VRT

Toen ‘flikken’ nog een scheldwoord was: Eén zendt populaire serie weer uit

Exact 25 jaar geleden werd het zaadje geplant voor een nieuwe fictiereeks die uiteindelijk tien jaar lang onbetaalbare reclame zou worden voor de Gentse politie. Flikken werd een begrip. Maar weinig mensen weten dat de reeks eerst anders zou heten, en ook niet over de Gentse politie zou gaan.

Tom Vets

Flikken, waarvan de 127 afleveringen (uitgezonderd vijf afleveringen met in opspraak gekomen gastacteurs) opnieuw in de vooravond worden uitgezonden, had in het begin weg van een Vlaamse Cagney & Lacey. Die politiereeks met New York als decor had ook een blonde en een zwartharige politievrouw in de hoofdrol. Hun Vlaamse evenknieën werden Tony Dierckx en Britt Michiels, alias Joke Devynck en Andrea Croonenberghs. Met een achtervolging van een handtasdief op een vlooienmarkt scoorde de reeks op 17 oktober 1999 meteen ruim 1 miljoen kijkers.

Dat de reeks er kwam is te danken aan het harde lobbywerk van toenmalig hoofdcommissaris Steven De Smet. In die periode had journalist Chris de Stoop het boek Ze zijn zo lief meneer geschreven over internationale vrouwenhandel en de bende van de miljardair. Veel Gentse agenten waren betrokken in dit dossier. Het werd een schandaal. Agenten wilden niet meer de straat op omdat ze verwijten naar het hoofd geslingerd kregen. De Smet lanceerde een plan om te helpen met de heropbouw van het imago van het korps.

Net op dat moment klopt producer Erwin Provoost aan. Hij had plannen voor een nieuwe serie, Tracks, over de spoorwegpolitie. De heren komen samen op 20 januari 1998 in het Gentse restaurant Grade. Provoost polst naar logistieke steun. Na de urenlange verhalen van De Smet over zijn korps liet hij zijn idee varen en werd het een serie over de Gentse politie. Flikken was een scheldwoord en Provoost zag dat niet zitten als titel. Ook de VRT had er geen oren naar. Maar De Smet drukte zijn voorstel door.

In de eerste afleveringen is Hubert Damen, later onsterfelijk als commissaris Witse, nog de baas van de flikken. En in aflevering twee, waarin Herman Brusselmans een kleine cameo doet, bewaken personages Pasmans en Raymond zowaar steractrice Willeke Van Ammelrooy - de enige actrice met de vermelding ‘speciale gast’ in de aftiteling - op het filmfestival. Toen de reeks 10 jaar later eindigde zorgden de scenaristen voor een vette knipoog naar het begin. In de laatste scène gingen twee kersverse flikken, opnieuw een blonde en een zwarte, de straat op voor een interventie. De donkere actrice werd gespeeld door een piepjonge Tina Maerevoet, later bekend als Paulien uit Thuis.

Flikken, Een, elke werkdag om 17.15u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER