© ATV

Antwerp-spelers Ritchie De Laet en Davino Verhulst nu ook rolmodellen op school

Schoten -

Ritchie De Laet en Davino Verhulst werden dinsdagmiddag bijna even luid toegejuicht in het Sint-Jozefinstituut in Schoten als vorige zondag op de Bosuil. De twee Antwerp-spelers werden er als verrassing ingehaald als rolmodellen voor de vijfhonderd leerlingen van de technische school. “Niet om ze even goed te leren voetballen of keepen als Ritchie en Davino zelf, maar om hen de stiptheid, orde, discipline en juiste attitude bij te brengen die deze profs zelf ook aan de dag leggen”, gaf leerkracht en ‘coach’ Barbara De Laet de aftrap van de zogenaamde SODA+-campagne.

Jan Auman

Dat Ritchie De Laet en Davino Verhulst ooit als goede voorbeelden zouden worden gevraagd door een school, hadden ze zelf wellicht nooit durven denken. Hun eigen schoolcarrières liepen immers op een sisser af: De Laet verliet vroegtijdig de lasrichting van Don Bosco in Hoboken en Verhulst greep naast een diploma in het GTI van Beveren.

“Ik heb er wel mijn handigheid ontdekt. Houten doelen in elkaar zetten zoals die lange tijd echt op de Bosuil hebben gestaan, dat zou voor mij geen probleem zijn”, aldus de boomlange reservedoelman.

“Ik heb geen lasapparaat meer aangeraakt”, bekent Ritchie De Laet. “Maar later in het profvoetbal heb ik mijn lesje wel geleerd. Stiptheid, orde, discipline en de juiste attitude (SODA, red.) zijn voor iedereen belangrijk. Ik durf zeggen dat wij beiden altijd bij de eersten zijn die op de club toekomen voor een training of wedstrijd. Hopelijk kunnen wij deze jongeren ervan overtuigen dat zo’n instelling ook voor hen belangrijk is, naast het aanleren van hun vak natuurlijk.”

Ritchie De Laet en Davino Verhulst ontrollen de poster met zichzelf in de hoofdrol. Doel: leerlingen van het Sint-Jozefinstituut motiveren tot meer stiptheid, orde, discipline en de juiste attitude© JAA

Spandoek

Een reuzenspandoek met de foto’s van Ritchie De Laet en Davino Verhulst vervangt het wat vergeelde exemplaar met Erika Van Tielen op. “Erika Van Tielen, oud Ketnet-wrapper, kent niemand nog op school, behalve enkele leerkrachten misschien”, vertelt directeur Inge Duchesne. “Maar veel van de jongens hier zijn wel supporter van Antwerp. Deze sportmannen spreken veel meer tot de verbeelding.”

De Laet en Verhulst kwamen zich niet zomaar even laten zien. Ze spraken de leerlingen toe om hen te motiveren echt hun best te doen voor dat SODA+-attest. En er is meer. “Elke maand mogen vier leerlingen en een leerkracht naar een van onze thuismatchen komen kijken. De tickets zijn gratis en worden als beloning aangeboden door de club. Een meet-and-greet met ons tweeën is inbegrepen”, kreeg Ritchie De Laet de handen vlot op elkaar en de rood-witte sjaals in de lucht.

Davino Verhulst: “En op het einde van het schooljaar krijgen nog eens drie keer twintig leerlingen een rondleiding in het Bosuilstadion. Zo komen jullie op plaatsen waar jullie anders nooit kunnen komen, zoals in de kleedkamers, de dug-outs enzovoort.”

Er werden als opwarming voor de SODA+-campagne honderden selfies genomen met de Antwerp-spelers.© JAA

Proclamatie op Bosuil

Mogelijk vindt ook de apotheose van dit gedragstraject – de uitreiking van de SODA+-attesten in juni – plaats op de Bosuil. “Ik ben nu super gemotiveerd om me hiervoor in te zetten”, vertelt Michel Ide (14) uit het vierde jaar. “Ik woon in Merksem, waar ik zelf ook voetbal bij OLSE. Zo’n vip-bezoek op Antwerp is een jongensdroom. Ik heb alvast een selfie gemaakt met Ritchie.”

Het SODA+-team van het Sint-Jozefinstituut, bestaande uit Barbara De Laet, Ine Neelen, Roel Van Dievoort en Timmy De Rechter, is trots op deze voorlopig unieke samenwerking met de topclub. Zij vonden in Mark Bogaerts, coördinator community bij voetbalclub Antwerp, het ideale aanspeelpunt.

Antwerp First

“Wij willen niet alleen de beste club, maar ook de meest sociale club van het land zijn. Deze samenwerking met Sint-Jozef in Schoten, waar veel van onze supporters wonen, past helemaal in ons Antwerp First-project”, aldus Bogaerts.

“Onze club wil van grote betekenis zijn voor iedereen die zich verbonden voelt met de club en Antwerpen. RAFC streeft naar inclusie van alle supporters en liefhebbers van de sport. Er staan naast dit knappe SODA+-traject nog meer projecten in de steigers rond de pijlers diversiteit, vitaliteit, duurzaamheid, mobiliteit en opleiding. Antwerp is meer dan zomaar een sportclub. We willen ook maatschappelijk meespelen.” 

Barbara De Laet, een van de trekkende leerkrachten, met twee enthousiaste deelnemers: Michel Ide en Michael Bijnens.© JAA

© JAA

Ritchie De Laet kreeg alvast zijn SODA+-attest mee naar huis, uit dankbaarheid voor zijn engagement.© JAA

Directeur Inge Duchesne onthulde het mysterie dat het Sint-Jozefinstituut al weken in de ban hield.© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL