Het binnengebied in de wijk Flierke in Puurs waarmee de ontwerpers aan de slag gaan.© rr

Jonge ontwerpers mogen ontwerp maken voor Woonveer Klein-Brabant

Puurs -

Drie jonge ontwerpers kregen van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonveer Klein-Brabant de opdracht om een ontwerp te maken voor een vervangbouw in het binnengebied van het Flierke in Puurs. Dit project werd naast negen andere projecten in Vlaanderen door het Team Vlaams Bouwmeester geselecteerd in het kader van de Meesterproef 2022 Sociaal Wonen.

Ward Bosmans

In juni weten de jonge ontwerpers wie het haalt, want dan wordt de selectie gemaakt. Met deze Meesterproef biedt de Vlaamse Bouwmeester jonge ontwerpers de kans om een eerste opdracht te realiseren voor een publieke instelling. Eind 2022 werden voor het project van Woonveer uit negentien kandidaten drie ontwerpers geselecteerd. Het gaat om Pieter Haegeman, Vincent Van Praet en het duo Linde Redant/Joke Oelbrandt.

Daarnaast werden ook drie kunstenaars gekozen voor het maken van een passend kunstwerk voor de publieke ruimte, waarbij ook de buurt zal betrokken worden. De drie kunstenaars zijn Fran Van Coppenolle, Simon Masschelein en het duo Erien Withouck & Renée Lorie. Het project Flierke is een binnengebied in de gelijknamige wijk vlak bij het station van Puurs. Vandaag bestaat de site van 35 are uit vier bejaardenwoningen en een publieke groene ruimte. De site is volledig omgeven door zowel ééngezinswoningen als meergezinswoningen. De opdracht bestaat uit de vervanging van de bestaande bejaardenwoningen door de bouw van een aantal woningen met een slaapkamer, met behoud en versterking van de huidige open ruimte als groen hart van de wijk.

De ontwerpers maken nu een ontwerp en dienen hun offerte in tegen 28 april 2023. Hun offerte moet bestaan uit een visienota, een inplantingsplan, schetsontwerpen, een kostprijsberekening en een digitale beeldpresentatie. Op 12 mei 2023 buigt de gunningscommissie zich over de presentaties en wordt één ontwerper geselecteerd. Bewoonbaarheid, duurzaamheid en (financiële) haalbaarheid vormen daarbij belangrijke criteria. In juli 2023 kan de opdracht starten. Woonveer neemt het engagement op om het project ook effectief te realiseren. (wabo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners