Een werf van de Oosterweelverbinding langs de wijk Lambrechtshoeken in Merksem.© Patrick De Roo

Werken Oosterweel zorgen voor hinder in buurt: “Jammer dat al het groen weg is”

Merksem -

In het kader van de Oosterweelverbinding voert Lantis volop werken uit in de Merksemse wijk Lambrechtshoeken. Zo zijn de arbeiders bezig met de plaatsing van een nieuwe Schijnkoker. Om instorting van de bouwputten te voorkomen, moet de aannemer damwanden intrillen wat de overlast voor de buurtbewoners met zich meebrengt.

In Merksem plaatst Lantis een nieuwe Schijnkoker. De oude koker moet plaats maken voor de Oosterweelverbinding. De werken van het in- en uittrillen van de damwanden duren enkele weken. Op vier plekken trilt de aannemer deze wanden in om instortingsgevaar van de bouwputten te vermijden.

De bewoners van de wijk Lambrechtshoeken kunnen zich verwachten aan geluidsoverlast en trillingshinder, al blijkt die overlast mee te vallen. “We hebben er nog niet te veel last van gehad”, vertelt buurtbewoner Fabian Kowalski. “Af en toe voelen we de vibraties van de werken, maar dat valt allemaal goed mee.”

Martine en partner.© Patrick De Roo

William en Christel hopen binnenkort weer veel groen te zien.© Patrick De Roo

Op straat komen we Martine Leyman met haar partner tegen. Zij heeft wel al last gehad van het lawaai. “Ze beginnen soms al om 7 uur met werken”, vertelt ze. “We horen vooral ook het geluid van het verkeer op de snelweg. De geluidsmuren die ze geplaatst hebben, zijn naar mijn mening te laag. Sinds de start van de werken hebben de mensen hier ook veel meer last van ongedierte, zoals ratten.”

Ook William Blommaert en Christel Van Biezem genieten tijdens een wandeling van het zonnetje. “Wij wonen hier achter de hoek, dus hebben we niet zo veel last van de werken”, zegt Christel. “Ik vind het wel erg voor de mensen die er net naast wonen. Velen verhuisden naar hier voor het groen en de rust, maar die is nu wel even verdwenen.”

Ook zij delen de mening over de geluidsmuren. “Ze hadden die gerust een meter of twee hoger mogen maken”, zegt William. “Naargelang hoe de wind staat, horen wij het lawaai van de snelweg ook. Maar goed, zolang al het groen terugkomt, zal het alleen maar een verbetering zijn.”

De geluidsmuren die volgens de buurt wat hoger mogen zijn.© Patrick De Roo

Lantis neemt voorzorgsmaatregelen om de overlast te beperken. Ze houden rekening met de opgelegde veiligheidsgrenzen voor het geluid en de trillingen en voorzien speciale hoofdtelefoons voor de buurtbewoners. Langs de Groenendaallaan zijn de graafwerken al afgerond. Vanaf midden februari worden daar de damwanden uitgetrild. (bekn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oosterweel