In een regionaal traumacentrum werkt een multidisciplinair team samen, waarbij hun eigen specifieke functie aan het hesje te herkennen is.© Ziekenhuis Geel

Ziekenhuis Geel is eerste erkende regionaal traumacentrum

Geel -

Ziekenhuis Geel heeft als eerste in Vlaanderen een erkenning gekregen als regionaal traumacentrum. Dat betekent dat het voldoet aan strenge internationale standaarden om zwaargewonde slachtoffers na een ongeval op te vangen.

Hans Otten

Het multidisciplinaire traumacentrum zorgt voor de opvang, behandeling, ondersteuning en revalidatie van patiënten na een ernstig ongeval. Daarvan bestaan er drie verschillende niveaus: tussen een supraregionaal traumacentrum zoals het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem, en een lokaal traumacentrum zoals AZ Voorkempen in Malle, zit het niveau van het regionale traumacentrum. Na een audit heeft de Duitse organisatie Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU) Ziekenhuis Geel een certificering op regionaal niveau toegekend, als eerste in Vlaanderen. Ook een ziekenhuis in Brussel kreeg dezelfde erkenning.

De Duitse inspecteurs volgden het hele traject van een traumapatiënt op de spoedgevallenafdeling.© Ziekenhuis Geel

De spoeddienst van Ziekenhuis Geel verzorgde vorig jaar negentig traumapatiënten na een zwaar ongeval, in 2021 waren dat er 66. De erkenning zorgt ervoor dat traumapatiënten in de regio in en rond Geel nu sneller de juiste verzorging kunnen krijgen. “Bij een ernstig ongeval proberen de MUG-diensten een zwaargewond slachtoffer binnen de 45 minuten naar een traumacentrum te brengen. Maar vanuit onze regio is het niet altijd mogelijk om binnen die tijdspanne een supraregionaal traumacentrum te bereiken. Er was dus hoge nood aan lokale expertise, die wij nu kunnen invullen. Daar zijn we trots op”, vertelt Dr. Gerry Van der Mieren, diensthoofd spoedgevallen in Ziekenhuis Geel.

Slachtoffers krijgen op deze manier in Geel dezelfde zorg als in supraregionale traumacentra. Om de erkenning te behalen, evalueerde de DGU het volledige traject dat een traumapatiënt aflegt na aankomst op de spoeddienst van Ziekenhuis Geel volgens bepaalde Europese standaarden. Zo moeten trauma-slachtoffers bijvoorbeeld op een strikt georganiseerde manier opgevangen worden door een team van medische specialisten die elk hun eigen taak hebben. (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners