Aan het Park Papenhof vond vorige maand nog een schietpartij plaats.© Dirk Vertommen

BIN-netwerk, extra verlichting en camera’s moeten veiligheidsgevoel in buurt Papenhof vergroten

Mechelen -

De bewoners van de wijk Papenhof in Mechelen gingen maandag in gesprek met het stadsbestuur over het onveiligheidsgevoel in de wijk. Vorige maand kwam het er nog tot een schietpartij na een misgelopen drugsdeal. Er wordt nu onderzocht of er een buurtinformatienetwerk kan komen. Ook extra verlichting en camera’s worden bekeken.

Stijn Van de Sande

Half januari werden de bewoners van de Mechelse wijk Papenhof opgeschrikt door een schietpartij. Na een misgelopen drugsdeal werden er schoten gelost en raakte een van de betrokkenen gewond aan zijn been. Het was voor veel bewoners de druppel die de emmer deed overlopen, want ze klagen naar eigen zeggen al veel langer over een stijgend onveiligheidsgevoel. Om dat te bespreken, zaten de omwonenden en het stadsbestuur maandag samen.

“Het was een goed gesprek waarin de buurtbewoners bepaalde frustraties konden uiten”, zegt Preventieschepen Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+). “Zo werd duidelijk dat de communicatie tussen de buurt en de politie verder gestroomlijnd moet worden. Want bij de politie kwamen er tot nog toe helemaal niet zo veel meldingen over overlast binnen. Daarom werd er toegelicht hoe de bewoners bepaalde zaken het best kunnen melden. Zo krijgen we een beter zicht op de problematiek en kunnen we die problemen ook beter aanpakken.”

BIN-netwerk en camera’s

Voor een nog betere communicatie wordt er ook bekeken of er een buurtinformatienetwerk (BIN) kan komen in de wijk. “Binnenkort volgt er een vervolggesprek met buurtbewoners die zich willen engageren om zo’n BIN-netwerk op poten te zetten”, aldus Labsir. “Via een BIN-netwerk werken bewoners en de politie nauwer samen om zo verdachte zaken sneller aan te kunnen pakken, het veiligheidsgevoel te verhogen en de criminaliteit te verminderen. Ook op vlak van preventie kan het een belangrijke rol spelen.”

Verder worden er ook enkele infrastructurele ingrepen onderzocht. “Zo is het pad tussen de Papenhofdreef en de nieuwe lokalen van de jeugdwerking niet of nauwelijks verlicht”, klinkt het. “Omdat Fluvius binnenkort sowieso werken uitvoert in de buurt, bekijken we of we daar gebruik van kunnen maken om extra verlichting te plaatsen. Daarnaast onderzoeken we ook of er op enkele plaatsen beveiligingscamera’s kunnen komen.”

“We hebben goed geluisterd naar de bewoners”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Papenhof is een toffe wijk en samen met de buurtbewoners gaan we dan ook aan de slag om het onveiligheidsgevoel aan te pakken. We bekijken momenteel verschillende potentiële maatregelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners