© AFP

Londense politieagent die 24 verkrachtingen bekende veroordeeld tot minstens 30 jaar cel

David Carrick, een 48-jarige Londense politieagent, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor verschillende verkrachtingen en seksuele misdrijven. Hij moet minstens 30 jaar in de cel doorbrengen, voor hij voorwaardelijk zou kunnen worden vrijgelaten.

Bron: Belga

Carrick werd beschuldigd van 85 misdrijven, waaronder 48 verkrachtingen, die plaatsvonden tussen 2003 en 2020. Gedurende een deel van die periode maakte hij deel uit van een elite-eenheid van de Britse politie die verantwoordelijk is voor de bescherming van het Britse parlement en diplomatieke vertegenwoordigingen. Carrick volgde in 2005 nog een cursus over huiselijk geweld.

De politie miste negen kansen om de serieverkrachter te klissen. Hij werd uiteindelijk in oktober 2021 gearresteerd voor een eerste verkrachtingszaak. Andere slachtoffers hebben zich sindsdien gemeld. Carrick heeft 49 aanklachten bekend, waaronder 24 verkrachtingen.

LEES OOK. Londense agent die 24 verkrachtingen toegaf, nu ook officieel ontslagen: “Twintig jaar lang politieagent én roofzuchtige verkrachter” 

Carrick maakte twaalf vrouwen tot slachtoffer. Hij pleegde de feiten in Hertfordshire, waar hij woonde. Volgens het vonnis misbruikte de politieagent herhaaldelijk zijn positie en legitimatiebewijs om zijn slachtoffers te controleren en te intimideren. Hij bedreigde zijn slachtoffers met een vuurwapen. Meermaals zou hij vrouwen vernederd hebben door hen naakt in een kast onder de trap op te sluiten of door op hen te plassen.

De zaak-Carrick veroorzaakte een schokgolf van verontwaardiging in het hele land. De Londense politie herhaalde zondag haar excuses. 1.633 gevallen van vermoedelijk seksueel of huiselijk geweld, waarbij de voorbije tien jaar meer dan 1.000 agenten en personeelsleden van de politie betrokken waren, zullen opnieuw onderzocht worden om te verzekeren dat indertijd bij het onderzoek de juiste beslissingen werden genomen.

LEES OOK. 1.071 rotte appels voor zetel van Londense politie als protest tegen seksuele misdrijven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER