© Shutterstock

Gilkinet legt btw van 0 procent op NMBS-biljetten op tafel bij begrotingscontrole in maart

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet gaat een btw van 0 procent op NMBS-biljetten op tafel leggen bij de begrotingscontrole in maart. Dat heeft hij dinsdag gezegd in de kamercommissie Mobiliteit. De nieuwe tariefstructuur voorzien in het openbaredienstcontract wordt van kracht in 2025, ofwel 26 maanden na de ondertekening ervan.

ltoBron: BELGA

De verhoging van de treintarieven met gemiddeld 8,73 procent vanaf 1 februari zorgde voor heel wat reacties, onder meer op de parlementaire banken.

De Kamercommissie Mobiliteit zette dinsdag het debat voort over de nieuwe beheerscontracten van de NMBS en Infrabel. Gilkinet betwistte er opnieuw dat hij van plan is om grote tariefverhogingen door te voeren. Een btw van 0 procent zal op tafel komen bij de begrotingscontrole in maart, aldus de Ecolo-minister.

LEES OOK. Stiptheid van treinen dook vorig jaar onder 90 procent: meer dan één trein op de tien had minstens zes minuten vertraging

Gilkinet verdedigde ook de toekomstige tariefstructuur, die voordeliger moet uitkomen voor jongeren, ouderen en pendelaars. Het contract bepaalt echter dat deze nieuwe tariefstructuur in werking treedt 26 maanden na de inwerkingtreding van het (openbaredienst)contract”, zei hij. Volgens Gilkinet wordt er gewerkt aan een update van de door de NMBS gebruikte software. “Dit lijkt misschien lang, maar het zal gaan om een echte tariefrevolutie. Ik zal nooit toestaan dat de tarieven met drie worden vermenigvuldigd”, aldus nog de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER