© Stad Antwerpen

Stad Antwerpen neemt deel aan Vlaamse Green Deal: Eiwitshift op ons bord

Antwerpen -

Zowel voor het klimaat als voor onze gezondheid is een goed evenwicht tussen plantaardige en dierlijke eiwitten in onze voeding belangrijk. Daarom lanceerde de Vlaamse overheid vorig jaar de Green Deal ‘Eiwitshift op ons bord’. Ook stad Antwerpen tekent nu in op die deal.

Elien Van Wynsberghe

De Green Deal ‘Eiwitshift op ons bord’ streeft naar een verhouding van 40/60 tussen respectievelijk dierlijke en plantaardige eiwitten in de Vlaamse voedselconsumptie tegen 2030.

Eiwitten vormen belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. De nieuwste voedseldriehoek legt daarbij echter de nadruk op eiwitten van plantaardige in plaats van dierlijke oorsprong. Dat is beter voor de eigen gezondheid en voor het milieu: het heeft een positief effect op de cholesterol en er is minder land, water en CO2-uitstoot voor nodig.

De stad Antwerpen tekent nu in op die Vlaamse Green Deal. Die past namelijk binnen de eerder gelanceerde Antwerpse Voedselstrategie. “Met onze Antwerpse voedselstrategie beten we eerder al de spits af, nu gaan we op dat elan door en scharen we ons achter de Vlaamse Green Deal”, aldus schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit).

“We doen dat als stad zélf waar we kunnen, en we stimuleren horecaondernemers om te volgen.” Zo wordt er voor het bedrijfsfestaurant in Den Bell een nieuwe overeenkomst afgesloten waarbij de nadruk op een duurzame catering komt te liggen. “Het is hoegenaamd niet de bedoeling dat we vanuit de stad gaan bepalen wat er op jouw bord komt, maar we willen er wel graag op wijzen dat wat je eet een impact heeft op je eigen gezondheid en op de kwaliteit van ons leefmilieu.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners