Op de N139 tussen Arendonk en Oud-Turnhout moeten de fietsers het stellen met dit smalle fietsstrookje.© EMA

Wellicht pas in 2025 veilig met fiets van Arendonk naar Oud-Turnhout

ARENDONK, OUD-TURNHOUT -

Het smalle betonstrookje langs de N139 van Arendonk naar Oud-Turnhout wordt wellicht pas in 2025 opgebroken en vervangen door een volwaardig fietspad. De twee betrokken gemeentebesturen zijn intussen al wel volop bezig met de onteigeningen.

Eddy Meulemans

“Bijna alle grondverwervingen in onze gemeente zijn al in orde”, zegt Luc Bouwen (Iedereen 2370), schepen van Mobiliteit en Openbare Werken in Arendonk. “We moeten alleen de laatste zes aankopen nog afwerken. In Oud-Turnhout zijn er nog negentien lopende dossiers. Na protest van enkele buurtbewoners moesten daar de oorspronkelijk plannen nog hertekend worden, waardoor de onteigeningen vertraging opliepen.”

Ondanks de ‘valse start’ in Oud-Turnhout is schepen Bouwen hoopvol dat alle voorbereidingen eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen worden afgerond. In theorie zouden de werken meteen daarna kunnen starten, maar de Arendonkse schepen vermoedt dat het Vlaams Gewest nog een jaar langer wil wachten om de bulldozers en kranen ter plaatse te sturen. “Want in 2024 is ook de ontdubbeling van het fietspad naar Retie gepland”, zegt hij. “Het zou niet realistisch zijn om twee belangrijke invalswegen, vanuit Retie én Oud-Turnhout, tegelijk open te gooien. Dan zet je Arendonk op een eiland en komt de verkeersdoorstroming van en naar onze gemeente in het gedrang.”

Rotonde

Langs de N139 wordt normaal in 2025 over een afstand van vier kilometer aan beide kanten van de weg een vrijliggend fietspad aangelegd: vanaf de aansluiting met de Bergen in Arendonk tot aan de Steenweg op Mol in Oud-Turnhout, waar het bestaande T-kruispunt wordt omgebouwd tot een rotonde. (ema)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners