Nathalie Loriers, aan de piano, tijdens een repetitie met Tineke Postma en contrabassist Nicolas Thys, waarmee ze ook naar Schoten komt.© RR

Wintereditie Torenconcerten met zuiders klinkende klassiek en lyrische pianojazz

Schoten -

Als aanvulling op het nochtans rijkgeschakeerde programma van Cultuurcentrum Schoten, pakken Cultuurschepen Charlotte Klima (N-VA) en de gemeentelijke cultuurdienst twee keer per jaar uit met Torenconcerten. Voor de wintereditie van het minifestival, dat nu vrijdag 10 en zaterdag 11 februari opnieuw te beleven is, halen ze dit keer Boho Strings, versterkt met Gwen Cresens, en de Naamse jazztopper Nathalie Loriers met haar trio zonder drummer naar De Kaekelaar.

Jan Auman

In de zomer van 2019 zette het Terra Nova Collective, onder leiding van bassetklarinettist Vlad Weverbergh, de toon voor dit nieuw semestrieel toemaatje voor muzikale fijnproevers. Toen kon je – onder de kasteeltoren – zelfs nog gratis gaan luisteren. Intussen is er ook een wintereditie. Gratis is de tweedaagse niet meer, maar voor die 12 euro hoef je het echt niet te laten. Voor de prijs van een fastfoodrestaurant krijg je immers een driesterrenmenu geserveerd.

Het openingsconcert van Boho Strings, het bruisend strijkorkest onder leiding van David Ramael op vrijdagavond, is meer dan een aperitief met amuse. Dankzij de vleugjes accordeon die Gwen Cresens over de muziek strooit, smaken zelfs de composities van Bach en Bartok naar Piazolla, de grootmeester van de Argentijnse tango.

Tijdens het eerste concert delen Gwen en Boho Strings leuke anekdotes over de muziek, hun geliefkoosde componisten en ervaringen op het podium. Bovendien brengen ze een hommage aan Toots Thielemans, onze eigen grootmeester op mondharmonica die in 2022 zijn honderdste verjaardag zou hebben gevierd. Die mix levert een gevarieerde en goed verteerbare maaltijd op. Maagklachten wegens al te heftige of hoekige klanken zijn uitgesloten.

De strijkers van Boho Strings versmelten met de accordeon van Gwen Cresens.© rr

Jazztrio zonder drummer

De ode aan Toots vormt meteen een mooi bruggetje naar de tweede artieste op de Torenconcerten Winter 2023, op zaterdag. En dat is de zuiderse – naar Belgische normen toch – jazzpianiste Nathalie Loriers. Al ruim twintig jaar vormt de muzikante uit Namen een garantie op wegdromen bij de lyrische composities die ze uit haar vleugelpiano weet te toveren. Geen wonder dat Frank Vaganée, artistiek directeur van het Brussels Jazz Orchestra, Loriers inlijfde als zijn vaste pianiste. Dat gebeurde kort nadat ze in 2000 de Europese jazzonderscheiding Django D’Or had gewonnen.

Samen met saxofoniste Tineke Postma en contrabassist Nicolas Thys vormt Loriers sinds kort een trio dat in Schoten ook haar liefde voor kronkelende harmonieën en vurige bop zal demonstreren. Het Nathalie Loriers Trio zingt, danst en fluistert voorzichtig tussen kracht en tederheid.

Uiteraard zullen composities uit ‘Le temps retrouvé’ de revue passeren, Loriers’ meest recente plaat waarop ze onder meer creatief aan de slag ging met ‘Round midnight’ van Thelonious Monk. De atypische afwezigheid van een drummer lijkt de muziek van dit trio nog meer ruimte te geven, ruimte om weg te dromen en te genieten.(jaa)

Torenconcerten Schoten vrijdag 10 februari Boho Strings en Gwen Cresens en op zaterdag 11 februari Nathalie Loriers Trio, telkens om 20 u in De Kaekelaar, Sint-Cordulastraat 10 Schoten. Inkom: 12 euro. Meer info en tickets voor Torenconcerten.

Sfeerbeeld van het allereerste Torenconcert in Schoten in de zomer van 2019 met toen Terra Nova Collective, onder leiding van bassetklarinettist Vlad Weverbergh, op het podium.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners