Themabeeld.© BELGA

DISCUSSIE. Schiet ons land te traag uit de startblokken om hulp te bieden aan Turkije en Syrië na aardbevingen?

Na de zware aardbeving in Turkije en Syrië sturen verschillende landen hulp naar de getroffen gebieden. Maar Belgische hulp blijft voorlopig uit. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden komt de hulp vanuit België ‘zo traag op gang’ omdat ons land een medisch team ter plaatse stuurt, maar de vraag naar zulke teams is nog niet gekomen.

red

De manier waarop België reageert op de aardbeving in Turkije en Syrië doet de wenkbrauwen fronsen. Nochtans heeft de minister een reden waarom ons land nog niet meteen hulp heeft uitgestuurd. In 2019 besliste ons land om niet meer prioritair in te zetten op ‘search en rescue’-teams (waar Turkije nu om vraagt, red.), maar wel op medische teams. “Er is gekozen om in te zetten op waar landen het sterkst in zijn. Bij ons zijn dat die medische teams. Wij spelen op die manier perfect mee in solidariteitsbeginsel binnen Europa”, zei de minister in De Ochtend op Radio 1.

LEES OOK. Belgisch medisch team kan pas vertrekken na vraag uit Turkije

België zal dus een medisch team ter plaatse sturen wanneer Turkije daar om vraagt, maar die vraag is volgens Verlinden nog niet gekomen. “Als een ramp van een dergelijke omvang gebeurt, dan moet die noodhulp gecoördineerd verlopen om zo efficiënt mogelijk te zijn. Dat gebeurt altijd op vraag van het land, en Turkije heeft op dit moment gevraagd om eerst ‘search en rescue’-teams te sturen. Onze medische teams zijn wel degelijk onmiddellijk inzetbaar, maar wij wachten op instructies vanuit Turkije.”

Wat vind jij? Kan ons land meer doen? Schiet ons land te traag uit de startblokken om hulp te bieden aan Turkije en Syrië?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER