Gemeenteraadslid Marcel Van Hoof (ETA+) vraagt een dringende bijsturing van de gedoofde straatverlichting.© rr, Joren De Weerdt

Oppositie vraagt bijsturing na doven van openbare straatverlichting: “Het zorgt voor gevaarlijke situaties”

Heist-op-den-Berg -

Gemeenteraadslid Marcel Van Hoof van oppositiepartij ETA+ vraagt om het doven van de openbare straatverlichting in Heist-op-den-Berg te herzien. Sinds vorige maand gebeurt dat langs de gemeentewegen op weekdagen tussen 23 en 5u. Vrijdag- en zaterdagnacht blijven de lichten wel branden.

Kristof Van Rompaey

“We vragen om deze beslissing hoogdringend bij te sturen”, zegt Marcel Van Hoof. “Om 23u moeten de laatste passagierstreinen nog passeren in de stations van Heist en Booischot. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. We stellen ook vast dat onze donkere dorpskernen na het weekend een uitnodiging zijn voor ongevallen en criminaliteit. Op plaatsen waar veel verkeer passeert, zoals aan rotondes, is de situatie ook niet veilig meer. De straatverlichting brandt nog wel op de kruispunten van gewestwegen en dorpsstraten. Begrijpen wie dat kan.”

Van Hoof stelt voor dat er in dorpskernen, aan drukke wegen, gevaarlijke kruispunten en stations altijd beperkte straatverlichting aanwezig blijft. “Laat bijvoorbeeld in de Bergstraat en in andere dorpskernen langs beide kanten van de straat om de twee of drie straatlampen er eentje branden. Zo komen de veiligheid en het veiligheidsgevoel niet in het gedrang en kan de situatie eventueel langer volgehouden worden om onze gemeentelijke kassa te verbeteren, zonder in te boeten aan veiligheid.”

Geen paniekreacties

Met de maatregel hoopt het lokaal bestuur in 2023 zo’n 426.000 euro te besparen. “Een evaluatie volgt”, zegt schepen van Lokale Mobiliteit Katleen Vantyghem (N-VA). “We moesten snel beslissen, samen met de andere gemeenten die gelijktijdig de verlichting doofden. Fluvius kon op dat ogenblik niet veel meer doen dan de lichten aan- of uitzetten. We bekijken nu waar we in de toekomst opnieuw verlichting willen zien, bijvoorbeeld aan rotondes, belangrijke kruispunten en bochten. Onder meer de politie werkt hier aan mee.”

Waar nodig schoot het team Openbaar Domein al in actie, bijvoorbeeld aan de rotonde in Grootlo. “Daar waren enkele problemen en is onder meer werfverlichting geplaatst”, zegt de schepen. “Maar wat we zeker niet willen, is reageren met paniekreacties. Dit moet doordacht gebeuren, maar natuurlijk wel zo vlug mogelijk waar nodig. We kijken ook naar andere gemeenten. Idealiter vind ik dat de aanpak ongeveer overal dezelfde zou moeten zijn.”

De komende jaren gaat de verledding van de openbare verlichting in Heist-op-den-Berg voort. Er wordt meteen rekening gehouden met de plaatsen waar ze moet blijven branden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen