Themabeeld.© BELGA

Belgisch medisch team kan pas vertrekken na vraag uit Turkije

Dat het Belgische B-FAST-team voor hulpverlening na de aardbeving in Turkije slechts langzaam uit de startblokken lijkt te schieten, komt doordat ons land een medisch team ter plaatse stuurt. Op dit moment heeft Turkije gevraagd om zoek- en reddingsteams, de vraag naar medische teams is nog niet gekomen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden dinsdag in ‘De Ochtend’ op radio 1.

Volgens de minister is die vertraging te wijten aan dat België in 2019 besliste om niet meer prioritair in te zetten op ‘search en rescue’-teams (waar Turkije nu om vraagt, red.), maar wel op medische teams. “Er is gekozen om in te zetten op waar landen het sterkst in zijn. Bij ons zijn dat die medische teams. Wij spelen op die manier perfect mee in solidariteitsbeginsel binnen Europa.” 

LEES OOK. Dit weten we al over de aardbevingen in Turkije en Syrië

België zal dus een medisch team ter plaatse sturen wanneer Turkije daar om vraagt, maar die vraag is volgens Verlinden nog niet gekomen. “Als een ramp van een dergelijke omvang gebeurt, dan moet die noodhulp gecoördineerd verlopen om zo efficiënt mogelijk te zijn. Dat gebeurt altijd op vraag van het land, en Turkije heeft op dit moment gevraagd om eerst ‘search en rescue’-teams te sturen. Onze medische teams zijn wel degelijk onmiddellijk inzetbaar, maar wij wachten op instructies vanuit Turkije.” Dat medisch team zou bestaan uit een tachtigtal mensen.

LEES OOK. Twintigtal vermoedelijke IS-strijders ontsnapt uit gevangenis in Syrië na aardbeving

België zal volgens Verlinden ook niet zal aarzelen om hulp te bieden aan Syrië, ook al wordt dat land al jarenlang verscheurd door een burgeroorlog. “Wat mij betreft moet politieke discussie hierbuiten worden gehouden, en moeten we zo veel mogelijk mensen helpen”, aldus de minister. “Als internationale gemeenschap moeten we er alles aan doen om die hulp ter plekke te krijgen. Hulp is nog niet gevraagd, maar uiteraard zullen wij niet aarzelen om ook daar te helpen.”

LEES OOK. “Ik ben omringd door doden”: Turan (23) lag twee uur lang onder het puin maar kon ontsnappen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER