Brits historicus Michael Pye geeft in de zomer in het Plantin-Moretus Museum lezingen over het Antwerpen van de 16de eeuw.© Al Richardson

Muziekfestival nodigt Michael Pye uit

Antwerpen -

Laus Polyphoniae, het festival voor oude muziek in AMUZ, focust deze zomer op het Antwerpen van de 15de en 16de eeuw. Ook de Britse historicus Michael Pye, bekend van Antwerpen: de gloriejaren, tekent present met lezingen.

Onder het motto Antwerpen. Townscape – Soundscape kleurt Festival van Vlaanderen deze zomer haar festival voor oude muziek in de Antwerpse binnenstad in. Wie graag weet welke muziek er hier in de 15de en 16de eeuw in kerken en stadspaleizen klonk, is van 18 tot 27 augustus welkom tijdens Laus Polyphoniae 2023.

Ten tijde van Antwerpens Gouden Eeuw was ook de muziekpraktijk in de Scheldestad van een hoog niveau. Drukkers als Phalesius en Plantijn waren vermaard om de hoge kwaliteit van hun muziekuitgaven. Dankzij overgeleverde drukken kunnen we de historische muziek ook vandaag nog uitvoeren, zoals o.a. Huelgas Ensemble, Collegium Vocale Gent, het Portugese Cupertinos of de Franse sopraan Perrine Devillers dat tijdens een twintigtal concerten in historische kerken zullen bewijzen.

Daarnaast stelt het Antwerpse ensemble graindelavoix met De wonderjaren en De hongerjaren een tweeluik voor over het hoogtepunt en de zwanenzang van de polyfonie in Antwerpen. Het Antwerps Liedboek krijgt een actuele en koldereske herinterpretatie in de handen van het muziektheatercollectief Les Âmes Perdues. Een opgemerkte gast is de Britse historicus Michael Pye, die in 2021 een internationale bestseller schreef met Antwerp: The glory years. Tijdens drie laatavondlezingen in het Museum Plantin-Moretus bundelt hij de krachten met klavierspeler Mario Sarecchia voor een muzikale vertelling over het muziekleven in de Antwerpse 16de eeuw. Ook historica Wendy Wauters, van wie zopas De geuren van de kathedraal verscheen, houdt een lezing.

Het programma van Laus Polyphoniae 2023 is nu al online te raadplegen. De ticketverkoop start op 4 maart om 9u online. Wie niet online kan bestellen, kan tussen 10 en 12u in AMUZ in de Kammenstraat terecht.  id

www.amuz.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners