Elf Antwerpse en Kempense chefs hopen de jeugd warm te maken voor een culinair avontuur: “Kom één keer en je bent verkocht”

Provincie Antwerpen -

Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen hebben maandag de nieuwe lichting chefs voorgesteld van Jong Keukengeweld. Bij deze 54 jonge topchefs, waarvan 11 uit de provincie Antwerpen, kunnen jongeren tot 30 jaar op een financieel laagdrempelige manier kennismaken met topgastronomie. De jonge koks zien hun leeftijdsgenoten maar al te graag komen. “De winst is niet enorm, maar het is de beste investering in de toekomst”, klinkt het.

Bert Provoost

Jong Keukengeweld helpt al sinds 2008 om jongeren kennis te laten maken met de topgastronomie die Vlaanderen rijk is. Tijdens corona lag de imagocampagne stil, maar nu gaan ze er weer voor. “Restaurants met chefs van maximum 35 jaar oud konden zich kandidaat stellen. Ze hebben daarna een anoniem bezoekje gekregen van onze vakjury, die hun culinaire prestaties beoordeelde. Uit die beoordeling is een collectief van 54 toptalenten voortgekomen waarmee we de harten van de jongeren willen veroveren”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

De geselecteerde zaken zijn geen brasserieën, maar culinaire restaurants. Klanten tussen 18 en 30 jaar kunnen een driegangenmenu voor 59 euro eten. “Het zijn chefs met een sterke persoonlijkheid op het bord, met focus op goede en lokale ingrediënten. Bij deze zaken kan je echt mooie culinaire ontdekkingen doen”, geeft De Caluwe nog mee.

Thomas Van der Flaas.© Jeroen Hanselaer

Elke Jong Keukengeweld-chef heeft iets uniek. Zo durft chef Lawrence Elliott van De Kleinen Bistro in Westmalle zonder verpinken de Brugse Zot naast filet d’Anvers te serveren. Maar hoe krijg je jongeren zo ver om te gaan proeven? “Mijn advies voor wie twijfelt: kom één keer en je bent verkocht”, zegt chef Thomas Van der Flaas (28) van restaurant Seir in Kasterlee. “Ik heb al één keer deelgenomen aan Jong Keukengeweld. Daar heb ik nadien wel wat nieuwe vaste, jonge klanten aan overgehouden. Ik ga alleszins mijn best doen om weer het beste menu ever voor hen te maken”, lacht hij.

Servet over de arm

Zenuwen om een flater te slaan, hoeven de jonge gasten niet te hebben, benadrukt chef Van der Flaas nog. “Onze bediening past zich altijd aan naargelang de gasten. Als iemand hier met alle egards wil ontvangen worden volgens alle mogelijke regels van de etiquette, dan gebeurt dat. Mensen die een lossere stijl verkiezen, worden ook op die manier verwelkomd. Zoiets voel je snel aan. Je hoeft trouwens geen strak pak aan te hebben om binnen te mogen. Dat mag ook gewoon een jeans zijn.”

Lars Block.© Jeroen Hanselaer

“Wij hanteren ook een heel los concept”, pikt Lars Block (34) van Bistro Bink uit Turnhout in. “Jonge mensen moeten zichzelf kunnen zijn op restaurant. Ze mogen niet het gevoel krijgen dat hun iets opgedrongen wordt. In mijn tijd als stagiair, zo’n vijftien jaar geleden, werden klanten standaard heel gereserveerd behandeld. Er stond dan soms zo iemand met een servet over zijn arm om goeienavond te zeggen. Maar je moet niet buigen om vriendelijk te zijn. Het is zelfs veel authentieker als je de klant echt laat zien wie je bent, zonder façade. Ik zie de jonge mensen dus graag komen. Aan zo’n etentje maken we misschien geen enorme winst, maar het is de beste investering in de toekomst.”

Humor

Zijn jonge mensen soms ook veeleisende klanten? “Neen, niet meer dan anderen. Ze zijn wel soms onzeker”, zegt chef Filip De Pauw (33) van Jerom in Antwerpen. “Maar dan is het aan ons om die onzekerheid snel weg te nemen door ze heel warm te ontvangen. We zijn spontaan en los, niet te stijf en zorgen voor humor als dat kan. Meestal zie je jonge mensen al na één gang ontdooien en zich thuis voelen. Het idee dat ze hier op voorhand hebben dat het misschien té chique is, laten ze dan helemaal vallen.”

Roxanne Vaessen en Filip De Pauw.© Jeroen Hanselaer

“Voor deze actie hanteren de chefs lagere prijzen, om jongeren het makkelijker te maken om langs te komen. Maar ook buiten die periode hoeft het niet peperduur te zijn. Voor ongeveer honderd euro heb je een viergangenmenu, aperitief, lekker glas wijn en koffie. Als je dat vergelijkt met de prijs die je in een brasserie betaalt voor een garnaalkroket, een stukje vlees en een dame blanche, dan zit daar amper verschil op”, zegt chef Filip De Pauw.

“Ik heb het gevoel dat er de jongste jaren weer iets meer jonge mensen op restaurant gaan”, zegt Sonny Wuyts van Paps in Berlaar (35). “Sommigen letten op het budget, wat begrijpelijk is. Maar er zijn er ook genoeg die wel dure flessen wijn en extra kaviaar bestellen. De interesse is er dus zeker. We proberen het hele idee van op restaurant te gaan ook niet te eng te brengen. Zo geven we momenteel halverwege het menu bijvoorbeeld wat fingerfood, een interpretatie van een pizza met tonijn. Het hoeft niet allemaal even afgemeten of klassiek te zijn”, klinkt het.

De elf chefs uit de provincie Antwerpen die geselecteerd zijn: Koen Gussenhoven (Bar Bulot Antwerpen), Joris Hoekens (Essenz Antwerpen), Filip De Pauw (Jerom Antwerpen), Yoshi Marien (Hertebos Schilde), Alex Verhoeven (Hert Turnhout), Lars Block (Bistro Bink Turnhout), Thomas Van der Flaas (Seir Kasterlee), Lawrence Elliott (De Kleinen Bistro Westmalle), Pieter Coomans (Wingerd Vorselaar), Dimitri Peters (Woods Geel) en Sonny Wuyts (Paps Berlaar). Alle info en nog meer deelnemers vind je op www.jongkeukengeweld.be. Vanaf maandag 13 februari kunnen jongeren reserveren voor data in de maand maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners