Dirk Wens van café De Cruyck toont de petitie.© KMA

Petitie in Viersel tegen afsluiten van kruispunten: “Waarom moet dat zo lang duren?”

Viersel -

In Viersel loopt momenteel een petitie tegen de wekenlange afsluiting van twee kruispunten voor de aanleg van veilige oversteekplaatsen. Die moeten meteen ook een snelheidsremmend effect hebben. “Wij zijn voorstander van die veiligheidsingrepen”, zeggen ondernemers Annelies Goormans van buurtwinkel ’t Vierseliertje en Dirk Wens van café De Cruyck, waar de petitie ter ondertekening ligt. “Maar wij begrijpen niet waarom die kruispunten zo lang volledig afgesloten moeten blijven.”

Kristin Matthyssen

Het masterplan van Viersel zet in op de verkeersveiligheid. Een belangrijk onderdeel daarin is de aanleg van twee ‘poorten’ op de Herentalsebaan ter hoogte van de kruispunten met de Venstraat-Watersportlaan en Parochiestraat-Vilderhaag.

Van 20 februari tot 14 april zal het kruispunt van de Herentalsebaan ter hoogte van de Watersportlaan en de Venstraat volledig afgesloten zijn. Je kan er dus niet meer over de brug van het Albertkanaal. Fietsers hebben doorgang, mits afstappen aan de werf. In fase 2 wordt het kruispunt Herentalsebaan-Parochiestraat-Vilderhaag afgesloten van 17 april tot 7 juni.

De inwoners en de bewoners voelen zich koud gepakt door de gemeente. Een inwoner van de Watersportlaan die verbouwingen gepland had en vrachtwagens moet kunnen ontvangen, startte de petitie op. Ook voor de weinige ondernemers die Viersel telt, is het zuur. Temeer omdat ze in 2013-2014 al maandenlang afgesloten zaten door de bouw van de nieuwe brug over het Albertkanaal. Daarna kwam er nog corona bovenop.

Het kruispunt Watersportlaan-Herentalsebaan-Venstraat. Hier moet een buis in de grond komen.© KMA

Annelies Goormans die in september 2020 toch nog de durf had om met een buurtwinkeltje te starten op de Herentalsebaan vlak bij de brug, schat dat ze 60% van haar omzet zal verliezen. “Ik ben niet tegen de werken, maar wel tegen de tijdsspanne”, vertelt ze. De petitie op haar toonbank werd al meer dan honderd keer ondertekend. “Wij begrijpen echt niet waarom het zo lang moet duren en er niet wisselend verkeer over één rijstrook kan worden doorgelaten via verkeerslichten, zoals ze dat wel hebben gedaan bij de aanleg van de veilige oversteek en de aanleg van het verkeerseilandje op de Dennenlaan in Pulle.”

“De gemeente zegt dat ze het Agentschap Ondernemen verwittigd heeft en we gecontacteerd gaan worden voor een hinderpremie. Maar elke ondernemer weet dat dat een fractie is van het bedrag dat je echt misloopt, áls we er al aanspraak op kunnen maken, want die voorwaarden zijn streng.”

Buis onder weg

Volgens burgemeester Luc Van Hove (CD&V) zijn de poorten die aangelegd gaan worden in Viersel niet te vergelijken met de verkeersingreep in Pulle. “Daar werd slechts één rijstrook echt verschoven, hier gaat het om de twee rijstroken. Bovendien gaan we op het kruispunt van de Venstraat en de Watersportlaan ineens een buis onder de grond steken met het oog op de rioleringswerken die eind dit jaar in de Venstraat gepland staan. Er komt naast gescheiden riolering een nieuw wegdek en ook nieuwe verlichting zodat de Venstraat een veiligere fietsverbinding wordt richting park-and-ride, waar mensen de sneldienst naar Antwerpen kunnen nemen op de brug van Massenhoven. Omdat het zo’n laaggelegen gebied is, de naam Venstraat zegt het zelf, zou de aannemer wel eens op problemen kunnen botsen.”

Volgens burgemeester Van Hove zal de gemeente er alles aan doen om de volledige afsluiting zo kort mogelijk te houden. “Aanvankelijk zou de Herentalsebaan vier maanden afgesloten zijn geweest, maar we hebben het nu in twee fasen ingedeeld. Van de fase aan de Parochiestraat-Vilderhaag verwacht ik iets minder hinder.”

© KMA

De Venstraat krijgt eind dit jaar gescheiden riolering, een nieuw wegdek en betere verlichting.© KMA

Dirk Wens van café De Cruyck heeft veel klanten die uit de richting van Grobbendonk komen. Zonder brug wordt dat moeilijk. “Ik heb een klant die ook zulke buizen steekt. Hij doet dat in twee dagen, zegt hij. Ik vind het een goeie maatregel om die poorten te maken, maar ik heb de indruk dat de gemeente zich wat door de aannemer heeft laten doen, of te weinig moeite heeft gedaan om die hinder te beperken.”

Aan de brug over het Netekanaal in Broechem op de baan naar Nijlen wordt ook gewerkt momenteel. Daar kan je over één rijvak passeren.© KMA

N-VA en Vlaams Belang steunen de petitie. “Met de brug hebben de Vierselaars al veel opofferingen gedaan”, zegt N-VA-voorzitter Dieter Stulens (N-VA), die net als zijn partijgenoot, gemeenteraadslid Ward Peeters, in Viersel woont. “Die volledige afsluiting mag niet zo lang duren. Hou doorstroming mogelijk, want op de brug in Massenhoven staan de chauffeurs elke dag al aan te schuiven in de file. Bovendien wordt er in Broechem aan de brug over het Netekanaal richting Nijlen ook al gewerkt. Dat wordt een soep.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners