Van Mickey Mouse op schaatsen tot Suske en Wiske in het museum: ontdek onze niet te missen toptips voor de krokusvakantie

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Kapitein Winokio neemt je mee op ruimtereis

Kindermuziek hoeft niet kinderachtig te zijn. De concerten van Kapitein Winokio bieden échte muziek, met échte muzikanten, maar dan in een kindvriendelijke setting. En voor zijn show Hallo Aarde! haalt de kapitein zelfs de kleinste luisteraars, de drieplussers, aan boord. In zijn jongste muzikale theatershow gaat Winok Seresia samen met zijn bemanning naar de ruimte om van daaruit onze aarde te inspecteren. Vanuit zijn ruimteschip bestudeert en bezingt hij de uitdagingen voor én de gigantische schoonheid van onze wereldbol. Deze intergalactische voorstelling draait in een baan rond de aarde, en neemt alle kleine ruimtevaarders mee op zijn reis. Het credo van de Kapitein? ‘Wat een mooie planeet!’ Na een lange trip door de ruimte landen Winokio en zijn kompanen op 20 en 21 februari in De Roma.

www.kapiteinwinokio.be

2/Disneyfiguren binden de schaatsen om

© RR

Met de krokusvakantie in het verschiet staan er extra veel familievoorstellingen in de zalen. In het Sportpaleis en de Lotto Arena kan je deze week zelfs twee verschillende ijsshows meepikken. Dit weekend kan je in het Sportpaleis naar Crystal, de allereerste ijsshow van Cirque du Soleil. Zowel acrobaten als professionele schaatsers maken de dienst uit in een voorstelling die technische huzarenstukjes koppelt aan zwierigheid. Speciaal voor de jongste rakkers binden van 22 tot 26 februari in de Lotto Arena Disneyhelden als Vaiana of Frozen-prinsessen Anna en Elsa de schaatsen om. Voor de eerste keer ooit zullen ook figuren uit de animatiefilm Coco te bewonderen zijn op het ijs.

www.sportpaleis.be

3/Lizzo laat niet met zich sollen in Sportpaleis

© REUTERS

Als er iemand is die bodyshamers op een magistrale manier de mond kan snoeren, dan is het wel Lizzo. Toen op sociale media werd opgemerkt dat haar lichaam niet “het ideale type is”, reageerde de Grammy en Emmy Award winnende Amerikaanse zangeres: “Dat hoeft ook niet. Het is wel mijn ideale lichaam. En weet je welk type dat is? Dat zijn jouw zaken niet. Want ik ben mooi, sterk, ik doe m’n job en ik kan ’m houden ook.” Dat bewijst ze op 24 februari tijdens haar concert in het Sportpaleis. In juli bracht Lizzo haar nieuwste album Special uit, en scoorde ze met ​ About Damn Time wereldwijd een zomerhit.

www.sportpaleis.be

4/Sarah Vangeel leert je liegen

© Marc Herremans - Corelio

Sarah Vangeel kan je kennen als Kaatje van Ketnet, maar de Antwerpse actrice maakt ook vaak en graag kindertheater met haar gezelschap Cie. Barbarie. In hun nieuwe stuk Dit is niet de titel richten de spelers zich tot kinderen vanaf 7 jaar. De voorstelling mijmert over liegen, het plezier ervan, maar evenzeer de miserie en pijn die valse boodschappen kunnen veroorzaken. Sarah speelt met Liesje De Backer, Amber Goethals en Lotte Vaes aan haar zij. Je kan het gezelschap nog aan het werk zien in o.m. Deurne (24/2), Geel (30/4), Wilrijk (14/5) en De Studio in Antwerpen (4/6). Van Kaatje Tralalaatje en haar vrienden Victor, Kamiel en Frits en Frats staan voorlopig geen shows op het programma.

www.thassos.be

5/In Aalst trekt de carnavalsstoet door de stad

© carlo coppejans

Drie dagen voor aswoensdag wordt in Aalst het grootste en bekendste carnaval van het land gehouden. Omdat corona de voorbije jaren roet in het eten strooide, worden deze editie kosten noch moeite gespaard om flink uit te pakken. De stoet zet zich zondag om 13u aan het Statieplein in gang en de laatste wagens worden op de Grote Markt verwacht omstreeks 20.15u. Naast 71 ingeschreven carnavalsgroepen uit het Aalsterse nemen er nog 200 losse groepen deel, samen goed voor zo’n 2.000 carnavalisten. Wie er niet live bij kan zijn, kan het evenement ook volgen via de site van het Aalsterse carnaval.

www.aalstcarnaval.be

6/Tijd voor jeugdfilms op JEF-festival

© RR

Al 35 jaar kleurt het JEF-festival de krokusvakantie met de betere jeugdfilms van Europese makelij. Van peuter tot tiener, van nerd tot avonturier, nog tot 26 februari zijn er films naar ieders smaak en leeftijd. Zoals Knor (foto), de eerste stop-motionlangspeelfilm uit Nederland over de 9-jarige Babs die van haar opa een biggetje krijgt, tegen de zin van haar knorrige papa en vegetarische mama in. Of Wolf, een verbluffende natuurdocumentaire over de terugkeer van de wolf in de Lage Landen, becommentarieerd door Dirk Draulans. Op diverse locaties in het Antwerpse vinden ook workshops en lezingen plaats. En in de gangen vanhet operagebouw tref je van 22 tot 26 februari Muurman. In deze installatie vol optische illusies ontmoet je een voormalige stuntman uit Hollywood.

www.jeffestival.be

7/Suske en Wiske nemen Plantin-Moretus in

© Ans Brys

Wist je dat je geen teletijdmachine nodig hebt om de geschiedenis in te stappen? In het Museum Plantin-Moretus keer je net zoals Suske en Wiske terug naar de 16de eeuw. De hele krokusvakantie staat het museum in het teken van de nieuwe Suske en Wiske-strip De Geplaagde Plantijn. Je kan je verkleden en op zoek gaan naar het portret van Christoffel Plantijn. Of op de digitale kaart van Antwerpen proberen uit te vissen waar het kruisje van de schat staat. Misschien levert het bekijken van de de mini-expo over het maken van een strip wel inspiratie op? Op 22 februari is er een heuse Suske en Wiske-dag, waarbij de striphelden zelf hallo komen zeggen in het museum.

www.museumplantinmoretus.be

8/Sven De Ridder slaat een balletje

© Nattida-Jayne Kanyachalao

Golfen is al lang niet meer die elitaire sport waar het voor versleten wordt, maar Sven De Ridder laat geen cliché onbenut in zijn nieuwe, baldadige komedie De mannen van de golf. De chique golfclub even buiten de stad is the place to be voor de lokale rijkaards en hun familie. Alles draait er om zien en gezien worden. Wanneer armoedzaaier Raoul ook lid wil worden van de elitaire bende, is plots niets meer wat het lijkt.

Sven De Ridder laat zich op het podium omringen door collega’s Maike Boerdam, Warre Borgmans, Jasmine Jaspers, Brik Van Dyck en Luc Verhoeven. De komedie speelt van 23 februari tot 19 maart in Elckerlyc.

www.svenderiddercompany.be

9/Verzamelaars spreken af in Antwerp Expo

© Shutterstock

In Antwerp Expo vindt op 19 februari de grootste verzamelbeurs van het voorjaar plaats. Je vindt er meerdere beurzen onder één dak waardoor Antwerp Expo hét epicentrum voor de liefhebber en verzamelaar wordt. Op de verzamelbeurs vind je bijna een halve kilometer aan tafels met prachtige verzamelstukken zoals miniatuurauto’s, modeltreinen en toebehoren, bouwdozen en heel wat meer. De platenbeurs biedt dan weer een gezonde mix van allerlei muziekgenres. Naast de militaria- en wapenbeurs zijn ook de fotografiebeurs en multimedia- en computerbeurs weer van de partij. In Antwerp Expo vindt zowel op zaterdag, als zondag ook Rommelant plaats.

www.antwerpexpo.be

10/Oostende installeert bekende ‘boomhut’

© Nick Decombel

Kinderboekenreeks De Waanzinnige Boomhut bestaat 10 jaar en om dit te vieren loopt er tot 16 april een gloednieuwe editie van De Waanzinnige Boomhut - Doe-expo in Fort Napoleon in Oostende. In deze verjaardagseditie van de expo voeren de jonge bezoekers verscheidene opdrachten en spelletjes uit en ontdekken ze een waanzinnig doe-parcours dat zich doorheen de hele stad slingert. In het Kursaal Oostende strijkt op 21 en 22 februari ook Dinosaur World Live neer. Ontdekkingsreiziger Herman Verbruggen, ofwel Marcske van De Kampioenen, gidst je door onbekende gebieden van de prehistorische wereld. Tot 5 maart loopt er een dino-zoektocht in de stad.

www.visitoostende.be