Maandag werd de eerste spadesteek gegeven voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Bornem.© Joris Herregods

8.100 Bornemse gezinnen kunnen tegen midden 2024 aansluiten op glasvezelnetwerk

Branst -

In de Vinkenlaan in Branst werd maandag de eerste symbolische spadesteek gegeven voor de aanleg van het fibernetwerk in Bornem. In de komende maanden kunnen 8.100 gezinnen uit Bornem aansluiten op het snelle glasvezelnetwerk.

Ward Bosmans

Deelgemeente Branst komt als eerste aan de beurt bij de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk in Bornem. Tegen de zomer van 2024 zouden de werken moeten afgerond zijn. Het Vlaamse nutsbedrijf Fiberklaar voegt daarmee Bornem toe aan de gemeentes die toegang kunnen krijgen tot zijn open glasvezelnetwerk. Omdat meer dan 20% van de huishoudens in het aansluitbaar gebied interesse toonde in een gratis aansluiting, wordt het complete aansluitbare gebied kosteloos fiberklaar gemaakt voor iedereen die dit wil. De aansluiting op het glasvezelnetwerk is gratis en zonder abonnementsverplichting.

Tegen de zomer van 2024 moeten de werken in Bornem klaar zijn.© Joris Herregods

Open netwerk

Fiberklaar heeft als doel om tegen 2028 in totaal anderhalf miljoen woningen aan te sluiten op zijn open glasvezelnetwerk. Fiberklaar bouwt aan een open glasvezelnetwerk dat supersnel en stabiel internet voor alle aangesloten woningen mogelijk maakt. Het open netwerk kan door deelnemende internetproviders gebruikt worden om hun diensten aan te bieden. Fiberklaar biedt dus zelf geen internetabonnementen aan – het zorgt enkel voor de aansluiting in een woning die inwoners toelaat om een fiberabonnement af te sluiten bij een van die deelnemende providers.

Burgemeester Greet De bruyn (CD&V) kijkt alvast uit naar de nakende uitrol. “Dankzij Fiberklaar kunnen alle Bornemnaren weldra surfen met de internettechnologie van de toekomst. We vinden het belangrijk dat Bornem in een constante staat van evolutie is, zo ook op het vlak van digitalisering.” Schepen van Openbare Werken Dirk Hoofd (CD&V) mocht maandag de eerste spadesteek geven. “Zo’n glasvezelnetwerk aanleggen is geen kleine klus. Voor een operatie van dergelijke omvang is een goede planning nodig. Fiberklaar houdt steeds een directe lijn van communicatie met ons. We zullen erop toezien om de werken in goede banen te leiden en de hinder steeds maximaal te beperken.”

Internetproviders

Een huisaansluiting van Fiberklaar bestaat uit een fiberkabel die van de straat tot in de woning wordt getrokken. In de woning zelf wordt een fibercontactdoos geïnstalleerd. Dat ‘bakje’ zorgt ervoor dat de woning toegang krijgt tot het glasvezelnetwerk. Inwoners kunnen zich gratis laten aansluiten, en later pas kiezen om eventueel een glasvezelabonnement af te sluiten bij een van de deelnemende internetproviders die gebruikmaken van het open netwerk. Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet zijn providers die deze diensten reeds aanbieden op het open glasvezelnetwerk. Meer providers worden binnenkort aan dat lijstje toegevoegd.

www.fiberklaar.be/bornem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners