© JAA

Korenbloemen maar ook erehaag voor iconisch zorgkundige Ingrid: “43 jaar met de glimlach in de weer voor onze oudjes”

Schoten -

Ingrid Van Menxel verliet woonzorgcentrum Verbert-Verrijdt maandag door een erehaag van collega’s. Eerder op de dag was de nu gepensioneerde zorgkundige van Woonzorggroep Voorkempen bijna doodgeknuffeld door bewoners van ‘haar’ eerste verdieping. Hoofdverpleegkundige Liesbet Leonaers staat er niet van te kijken. “Ingrid was tot haar laatste dag een remedie tegen alle negatieve verhalen over de zorg. Een echt voorbeeld!”

Jan Auman

Ingrid (62) was nog een jong meisje toen ze 43 jaar geleden haar eerste senioren verzorgde in het kleine ‘rusthuis’ Zonnehof. Altijd was er wel ambiance daar in Koningshof en evenveel keren zorgde Ingrid mee voor de sfeer. In 2000 maakte ze de overstap naar het grote Verbert-Verrijdt.

“Ingrid was altijd de eerste om zieke of behulpzame bewoners te verzorgen, maar is zelf geen dag afwezig gebleven wegens ziekte, op haar appendixoperatie na”, citeert haar chef Liesbet Leonaers uit het logboek. “Zelfs in coronatijd was ze altijd op post en toen ze een keer een hoogrisicocontact had gehad, moesten we haar bijna opsluiten om ons niet met FFP2-masker op toch te komen bijstaan. Loyaal, plichtsbewust, goedgehumeurd en ook nog eens technisch goed onderlegd; kortom een icoon van een zorgkundige is Ingrid geweest.”

Ingrid, die uit een warm Schotens gezin met zeven kinderen kwam, heeft daarnaast ook altijd goed voor haar vava en nu nog steeds voor haar moeder gezorgd. “We gaan haar erg missen”, vertellen ook collega’s Linda Bollansee en Kim Delmotte, die respectievelijk veertig en twintig jaar zij aan zij hebben gewerkt met de kersvers gepensioneerde.

Ingrid neemt afscheid van één van de bewoners. En die heeft het daar zichtbaar moeilijk mee.© JAA

Prima

“Een zotte doos, harde werker en voorzien van twee handen die heel wat voor elkaar konden krijgen, maar ook gezegend met een gouden hart”, typeren de twee collega’s Ingridje – voor wie alles altijd prima was - als uit één mond. Zij weten ook dat hun bezige collega de laatste jaren geplaagd werd door rugpijn, maar daarover haast nooit klaagde.

Wanneer één van de bewoners van afdeling ‘Korenbloem” afscheid komt nemen, vloeien er traantjes, vooral bij de bewoonster. Het zegt iets over haar band met de residenten. Ook Kempenaar Jos Dilliën, die na een ongelukje drie jaar geleden in Verbert-Verrijdt kwam wonen, weet nog niet goed hoe hij het post-Ingrid-tijdperk moet doorkomen. Hij heeft zijn warme gevoelens vertaald in een cadeaumand vol lekkers en een afscheidskaartje waaruit veel genegenheid spreekt.

Met topcollega’s Linda en Kim in hun Korenbloem-gang.© JAA

Erehaag

Op haar laatste dag trakteerde Ingrid Van Menxel collega’s en bewoners van haar afdeling met zelf samengestelde citroenjenever. De zorgkundigen van Verbert-Verrijdt bereiden nog een groot afscheidsfeest voor, maar verrasten hun geliefde collega maandag al met een receptie, lange erehaag en warm applaus. Daarvoor kwamen naast zorgdirecteur Bart Neefs ook een aantal oud-collega’s opdagen.

Wij hebben zo’n idee dat Ingrid nog wel eens op bezoek zal komen in Verbert-Verrijdt. Of ze de handen dan zal kunnen stilhouden, is maar de vraag.(jaa)

Ingrid omringd door chefs, collega’s en oud-collega’s, die eerder afzwaaiden en de geliefde zorgkundige meer kwamen verrassen.© JAA

Bewoner Jos Dilliën, prominent lid van de Ingrid-fanclub, overhandigt samen met zijn dochter Kathleen een mooi afscheidscadeau.© JAA

“Dit is jarenlang mijn gang geweest”, geeft Ingrid aan.“© JAA

De door Ingrid zelf samengestelde citroenjenever, die ze bij had voor de collega’s en bewoners, dronk lekker weg.© JAA

Hoofdverpleegkundige Liesbet Leonaers noemt Ingrid Van Menxel niet minder dan een icoon binnen de zorg.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners