Een archiefbeeld van Roefel Putte, naast het bekende logo van de Roefeldag.© rr

CD&V bezorgd over opgestapte bestuursleden bij Roefel-stuurgroep: “Reik hen de hand en zorg samen voor succesvolle editie”

Putte -

Een aantal leden van de Roefel-stuurgroep in Putte is opgestapt. Dat gebeurde nadat de gemeente wijzigingen aan het concept aankondigde. Oppositiepartij CD&V vroeg er toelichting over tijdens de gemeenteraad en vreest voor de haalbaarheid van de aanpassingen. Volgens schepen van Jeugd Jeroen De Cuyper (N-VA) is het net de bedoeling om de Roefel binnen te loodsen in de 21ste eeuw.

Kristof Van Rompaey

De Roefel ontstond in de jaren negentig in heel Vlaanderen. Kinderen kunnen die dag achter de schermen kijken bij bijvoorbeeld plaatselijke verenigingen, lokale handelaars of de brandweer. Na drie jaar afwezigheid door corona komt er in Putte een editie met aanpassingen. Gemeenteraadslid Wendy Dyck (CD&V) vroeg om verduidelijking.

“Een van de nieuwigheden is het digitaal inschrijven”, antwoordde schepen van Jeugd Jeroen De Cuyper. “Er wordt ook niet meer met ad hoc inschrijvingen voor losse activiteiten gewerkt, wel met routes waarlangs een aantal activiteiten vastligt. Een derde wijziging ontsnapt me op dit ogenblik. Eigenlijk was het ons doel om een Roefel op maat van de 21ste eeuw te creëren. We willen het geheel professionaliseren, van het concept op de dag zelf tot de inschrijving. De concrete uitwerking gebeurt de komende weken en maanden.”

Verzuurd en verbitterd

Intussen haakte een aantal mensen van de stuurgroep af. Volgens Dyck vrezen ze daar dat het moeilijk haalbaar wordt om voldoende begeleiding te voorzien. Volgens De Cuyper lag het probleem eerder bij moeilijke dialoog. “De betrokkenen lieten duidelijk verstaan dat ze de Roefel wilden organiseren op een manier zoals dat in 1968 zou gebeurd zijn, terwijl wij het concept op een hedendaagse leest willen schoeien. Op de vraag om elkaar daarin te vinden, kregen we de reactie: ‘het is op onze manier of rot op gemeente.’”

Fractieleider van CD&V Chris De Veuster wilde weten hoe de gemeente de Roefel zonder de leden van de stuurgroep wil klaarspelen. “Als een Roefelaar afhaakt door zo’n summiere wijziging, dan zijn we die liever kwijt dan rijk”, zei De Cuyper.

Dat ontlokte een reactie bij gemeenteraadsvoorzitter Werner Timmermans (Lijst Burgmeester). “Als iemand na dertig jaar stopt met de Roefel, moet je niet zeggen dat je in alle blijdschap afscheid neemt.” De schepen repliceerde: “Ik zeg alleen maar dat als mensen niet willen meegaan in een 21ste eeuwse invulling van de Roefel, we hen liever kwijt dan rijk zijn. Ze hoeven er niet verzuurd en verbitterd bij te blijven.”

Hakken in het zand

Aan het slot nam burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester) het woord. “Niet alle mensen die uit het comité stappen, blijven weg van de praktische organisatie”, zei hij. “We hebben zelf ook verschillende mensen in huis die de Roefel kunnen organiseren. We hebben bijvoorbeeld een nieuw hoofd van de jeugddienst, iemand in wie we alle vertrouwen hebben. De stuurgroep was heel lang dezelfde, maar dat betekent dus niet dat het hier stopt.”

De Cuyper stelde dat net die nieuwe jeugdconsulente erg werd geschoffeerd door de afzwaaiende leden van de Roefel-stuurgroep. “Dat aanvaard ik niet, ook niet van iemand die al jarenlang in zo’n stuurgroep zit”, zegt hij. “Als een medewerker zo belachelijk wordt gemaakt, dan zet ik de hakken in het zand.”

Volgens CD&V zit een en ander anders in elkaar. Zij vragen excuses van de schepen. “Het zou getuigen van respect en beleefdheid moest hij zich verontschuldigen voor zijn uitspraken en de hand reiken naar de stuurgroep om er samen een succesvolle editie van te maken. Dat mag wel na drie jaar afwezigheid”, vindt raadslid Mieke Fransen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Mechelen