De politie nam zeven drones in beslag.© Lokale politiezone Rupel

Politie nam tijdens Tomorrowland 7 drones in beslag: eigenaars krijgen tot 8.000 euro boete

Boom -

De politie heeft afgelopen zomer tijdens de drie weekends van Tomorrowland in Boom zeven drones in beslag genomen. Dat gebeurde omdat de drones vlogen in een gebied waar dat niet toegelaten was. De eigenaars kregen ondertussen boetes die opliepen tot 8.000 euro.

Theo Derkinderen

Tijdens de jongste editie van Tomorrowland had de lokale politiezone Rupel een tijdelijke geografische zone ingesteld rond het festival om ongewenste dronevluchten aan banden te leggen. De politie betrapte zeven mensen die het vliegverbod naast zich neerlegden en toch een drone de lucht hadden ingestuurd. “We wilden de Europese droneregels handhaven om bij te dragen tot een veilig festival. Er zijn immers strikte regels voor drones, dronevluchten en dronepiloten. Denk maar aan maximumhoogte, het vliegen binnen zichtbereik, registratievoorwaarden, de aansprakelijkheidsverzekering en vooral het respecteren van de geozone”, zegt commissaris Nick Noël van de politiezone Rupel. “Zeven drones zijn in beslag genomen omdat de piloten verschillende basisregels hadden geschonden. Waarom we de regelgeving zo strikt toepassen? Omdat we absoluut willen vermijden dat er een drone in de mensenmassa zou terechtkomen.”

Ook tijdens de volgende editie van Tomorrowland zullen de lokale politiezone Rupel, het Openbaar Ministerie en het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart opnieuw actief controleren op de veiligheid van het luchtruim boven het festival. “Een drone mag in regel niet vliegen in een tijdelijke geozone en zowel bemande als onbemande luchtvaart moet steeds op een veilige afstand blijven. Tijdens Tomorrowland gold ook een tijdelijk gereserveerd luchtruim voor de bemande luchtvaart”, aldus nog Noël.

De betrapte dronepiloten kregen ondertussen boetes tot 8.000 euro opgelegd. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners