De muntjak wordt uitgeroeid in Schoten. Onder meer ereburgemeester Tony Sebrechts springt voor de dieren in de bres.© © Zoonar/Helge Schulz

Ereburgemeester Tony Sebrechts mengt zich in discussie over afschieten muntjaks: “Beter verdoven en elders uitzetten”

Schoten -

Het afschieten van kleine, schattige hertachtige dieren in park Vordenstein, blijft voor controverse zorgen in Schoten en onder dierenliefhebbers. Onder meer ereburgemeester Tony Sebrechts neemt het op voor de geviseerde muntjaks. Hij stelt dat ze na vangst beter elders - in een omheind domein - opnieuw uitgezet worden. De lokale schepen voor dierenwelzijn Paul Valkeniers (Open Vld) legt zich neer bij de ‘bestrijding’ op zijn grondgebied.

Jan Auman

LEES OOK. Jacht op Chinese muntjak begonnen in Park Vordenstein: “Ons ecosysteem is niet aan het dier aangepast”

Sinds enkele dagen bestrijden jagers in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de Chinese muntjak in Vordenstein. Lang niet iedereen volgt de biologen en andere wetenschappers die stellen dat muntjaks nefast zijn voor onze biodiversiteit omdat ze zeldzame planten opvreten en inheemse reeën de loef afsteken.

Ereburgemeester Tony Sebrechts vindt dat de muntjaks, die hij geregeld spot tijdens zijn wandelingen door de Schotense natuur, een beter lot verdienen.© JAA

“Ik vind niet dat de muntjaks moeten afgeschoten worden”, mengt nu ook ereburgemeester Tony Sebrechts zich in het debat. De oud-notaris heeft Schoten liefst twintig jaar bestuurd (1983-2003) en kent het ‘terrein’ dus wel. “Ook al omdat ik vandaag een fervent solitair wandelaar ben. Vordenstein ligt vaak op de routes die ik marcheer en dus zijn ook de schattige muntjaks mij goed bekend.”

“Ik snap niet waarom deze dieren zo nodig dood moeten. Ik ben trouwens benieuwd naar wat er met de dode dieren gebeurt nadat ze zijn geschoten? Ik moest destijds een regel volgen die bepaalde dat in het verkeer gedode reeën naar het OCMW moesten gebracht worden. Hoe dan ook: de dieren verdoven en naar een passende bestemming brengen, lijkt mij een veel meer aangewezen methode. Zij kwamen toch uit een soort omheind wildpark, waaruit kennelijk sommige muntjhaks ontsnapt zijn? Dan kunnen ze beter terug naar daar.”

Twe muntjaks komen uit het struikgewas. Een beeld dat in park Vordenstein geregeld te zien is.© JAA

Niet alleen de bazen van Natuur en Bos zijn voor de huidige drastische aanpak. Ook de huidige schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA) is ervan overtuigd dat deze bestrijding de juiste aanpak is.

“Het is enige oplossing om streekeigen wild een kans te geven. Ook inheems wild moet bejaagd worden om een gezond ecologisch evenwicht te bewaren. Everzwijnen vormen ook een bedreiging indien er niet wordt ingegrepen. Natuurbeheer is soms harde keuzes maken.”

Schoten beschikt tegenwoordig ook over een schepen van Dierenwelzijn. Wat vindt Paul Valkeniers (Open Vld) eigenlijk van deze door de overheid georganiseerde jacht? “Het is niet onze bevoegdheid. Ik, noch de burgemeester hebben hier iets aan te zeggen”, verwijst hij naar de Vlaamse overheid. “Natuurlijk zien die muntjaks er schattig uit, maar als specialisten mij vertellen dat ze schadelijk zijn voor andere dieren en planten, dan geloof ik hen.”

 (jaa)

Boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben opnieuw hoogzitten uitgezet in Park Vordenstein, net zoals acht jaar geleden onder meer.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners