In 2021 trof de politie in Arendonk de eerste cocaïnewasserij in ons land aan. Toen werden beelden van het chemische labo vrijgegeven.© BELGAIMAGE

Cocaïnewasserij en 5 kilogram cocaïne aangetroffen op zolder van woning: vier mannen aangehouden

Mechelen -

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag vier mannen aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. Bij een huiszoeking op de Hoge Weg in Battel (Mechelen) werd vijf kilogram cocaïne aangetroffen. In het gebouw was ook een cocaïnewasserij ondergebracht. Een labo waar letterlijk drugs uit kledij of andere dragers wordt gewassen en in blokken wordt geperst.

Theo Derkinderen

Vorige week donderdag voerden speurders van de lokale politie Rivierenland een huiszoeking uit in een woning op de Hoge Weg. “Daarbij troffen ze op de zolder een cocaïnewasserij aan”, bevestigt Kato Belmans van het Antwerpse parket het nieuws. “Daarnaast werd 5 kilogram cocaïne gevonden. Het gerechtelijk labo kwam na de vondst ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen.”

Afgelopen zaterdag kon de politie dan vier mannen arresteren. “Het ging om mensen tussen de 21 en 28 jaar oud en afkomstig van Antwerpen, Edegem en Mechelen. Onder hen ook de bewoner van het pand waar de huiszoeking plaatsgreep.”

De vier verschenen maandagvoormiddag voor de Mechelse onderzoeksrechter. Die besliste om het viertal aan te houden op verdenking van handel in verdovende middelen in vereniging.

Een speurder doorzoekt het gebouw in Arendonk waar in 2021 een cocaïnewasserij werd aangetroffen.© rr

Chemisch procedé

Een cocaïnewasserij is een soort labo waarbij drugscriminelen cocaïne uit producten wassen. Zo worden de drugs onder meer in textiel, maar ook in shampoo of piepschuimen bekers geïnjecteerd. Via een chemisch procedé wordt de cocaïne in de wasserij dan weer uit de goederen gehaald. Nadien worden de drugs in blokken geperst om ze dan te verkopen in het milieu. Bij de huiszoeking in Battel troffen de speurders naar verluidt ook een persmachine aan om de blokken te persen.

In Nederland komen cocaïnewasserijen al vaker voor, in ons land zijn ze een vrij recent fenomeen. De eerste grote cocaïnewasserij werd eind maart 2021 ontdekt in Arendonk. Eerder werd al een kleinere wasserij ontmanteld in het Limburgse Zutendaal. Vorig jaar ontdekte een urban explorer dan een (vermoedelijke) cocaïnewasserij in een afgelegen pand in de Jozef De Blockstraat in Tisselt (Willebroek). Meestal wordt de cocaïne in het land van herkomst in de goederen geïnjecteerd om douane en politie te trachten misleiden. Eenmaal aangekomen in ons land worden ze naar cocaïnewasserijen gebracht om de drugs zo snel mogelijk op de markt te kunnen brengen.

Meer dan 250.000 euro

Hoelang de cocaïnewasserij al actief was in Battel is voorlopig onduidelijk en zal het verdere onderzoek moeten duidelijk maken. De vijf kilogram cocaïne die in de woning werd aangetroffen heeft een straatwaarde van meer dan 250.000 euro.

De vier verdachten verschijnen aanstaande vrijdag voor de raadkamer in Mechelen. Die moet dan over hun verdere aanhouding oordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen