Leerlingen van het vierde leerjaar uit basisschool Reuzepas bezoeken landbouwbedrijf Beyens-Slegers in Ravels.© Tinne Mariën

Project Grasduinen moet leerlingen aanmoedigen om natuur en landbouw in te trekken

Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels -

Het educatief project Grasduinen maakt de oversteek van de Limburgse Duinengordel naar Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout. Het moet ook in de Antwerpse Kempen een brug slaan tussen landbouw, natuur en landschap.

Wouter Adriaensen

Grasduinen bestaat uit een gratis educatief pakket voor leerkrachten in de tweede graad van het lager onderwijs. Verder kunnen leerkrachten, landbouwers en natuurgidsen terecht op de website voor een belevingsaanbod. Zo moet de brug geslagen worden tussen landbouw, natuur en landschap. De bedoeling is dat de kinderen verbanden zien tussen wat de lokale boer en de natuur produceren en wat er uiteindelijk op hun bord belandt.

“We willen enerzijds meer natuur en landbouw op school brengen en anderzijds scholen aanmoedigen en ondersteunen om landbouwbedrijven en het bos te bezoeken”, zegt Isaac Lievevrouw, educatiemedewerker bij BOS+ Vlaanderen vzw. Dat brengt Grasduinen, samen met het Antwerps provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve en Natuurpunt, naar de Kempen.

Investering van 58.000 euro

Het aanbod van Grasduinen bestond namelijk al langer in Limburg. De provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa investeren nu samen bijna 58.000 euro in de uitrol ervan in de regio van Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout. “In een tijd waarin kinderen meer en meer tijd binnenskamers doorbrengen, helpt Grasduinen hen op een actieve manier het landbouwleven en de natuur te herontdekken”, zegt gedeputeerde voor Plattelandsontwikkeling Kathleen Helsen (CD&V). “Vroeger was dat een evidentie, vandaag zijn daar extra prikkels zoals dit project voor nodig.”

Leerkracht Anneke De Bruyne van Talentenschool Blink in Oud-Turnhout mocht al kennismaken met Grasduinen. “Het materiaal laat de kinderen natuur en landbouw in al hun facetten en via al hun zintuigen beleven. Na de voorbereiding in de klas op ontdekking gaan bij de bedrijven zorgt voor een brede kijk, terwijl het toch heel erg lokaal blijft”, zegt ze.

www.grasduinen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners