Minne en Eva van Buurman bij de esdoorns waarvan zij het hout gaan hergebruiken. — © Patrick De Roo
Bomenkap aan Noordkasteel gaat verder, maar Minne en Eva geven hout terug aan Antwerpenaar
Het rooien van de bomen aan het Noordkasteel in het kader van de Oosterweelwerken gaat door. Maandagochtend gingen Eva De Clerck en Minne Warmenbol van de circulaire bouwmarkt Buurman ter plaatse bomen selecteren waarvan ze het hout opnieuw kunnen gebruiken. “Het moet eerst twee jaar drogen, daarna gaat het terug naar de Antwerpenaar.”
Een boom slaat jaarlijks gemiddeld 25 kilogram CO2 op. Bij het verhakselen ervan komt al die CO2 terug vrij. Alleen al daarom is het interessant om het hout van een omgezaagde boom zoveel mogelijk te recupereren.
Eva en Minne van het houtverwerkingsinitiatief Buurman in de Slachthuiswijk schreven Lantis, de bouwheer van Oosterweel aan toen ze hoorden over de geplande bomenkap aan het Noordkasteel. Daar verdwijnen honderden bomen voor de aanleg van de tunnel onder de Schelde.
Lantis ging meteen mee in hun verhaal om een deel van de esdoorns te recupereren. De bomen worden getransporteerd naar de opslagplaats van Buurman zodat dat hout gered wordt van het verhakselen voor pallets of voor de industrie .
Lokale schrijnwerkers
De twee dames van Buurman hebben veel plannen met het dertigtal bomen dat hun richting uit komt. “Eerst en vooral moeten we de bomen op een juiste manier kunnen verzagen en opslaan zodat ze kunnen drogen. Dat kan voor de grote stukken hout twee jaar duren. Daarna zijn er verschillende opties. Een deel van het hout stellen we ter beschikking als grondstof voor doe-het-zelvers en lokale schrijnwerkers om er zelf mee aan de slag te gaan. Zo komt het hout misschien nog in interieurs van Antwerpenaars terecht als meubel. Een ander deel gebruiken we in workshops bij Buurman en met een deeltje van het hout gaan we ook zelf aan de slag voor onze projecten waar we steeds werken met lokaal en gerecupereerd hout. Zo maakten we onder andere al happenplanken, een tafel, een kruk en een insectenhotel. Elk jaar creëren we iets nieuws bij Buurman”, zegt Eva.
En zo kunnen Antwerpenaars toch nog een stukje herinnering aan het Noordkasteel koesteren. “We hebben hier zelf ook goede herinneringen. Ik kwam hier vaak met mijn zoontjes in het bos ravotten”, zegt Minne.
“Waar nu de bomen gerooid worden, stond regelmatig ook een grote spiegeltent waar feestjes werden georganiseerd. Ik heb mijn man voor het eerst gekust op deze plek”, lacht Eva. “Voor mij zitten die herinneringen vervat in deze bomen.”
De stammen van de zestigjarige esdoorns worden eerstdaags richting de slachthuiswijk gebracht waar de mensen van Buurman zoveel mogelijk ruimte vrijmaken. “We hebben onze organisatie zelfs wat aangepast omdat er door de Oosterweelwerken in de stad heel veel bomen tegelijk zullen moeten wijken. We proberen zoveel mogelijk hout te redden, maar dat is een dure operatie, omdat het tijd en ruimte kost.”
Buurman wil tegen de zomer verhuizen naar de andere kant van het de Slachthuislaan. “Daar hebben we meer ruimte om zo’n grote loten op te slaan. Op termijn willen we van onze nieuwe plek in samenwerking met andere partners een grote circulaire hub maken.”
Op termijn komt er naast het Noordkasteel opnieuw een park, en eind dit jaar beginnen er de werken aan het nieuwe verkeersknooppunt.
Hoofdpunten
Steekpartij, bomaanslagen en schietpartij: week vol drugsgeweld in Borgerhout, en steeds duikt de naam van dezelfde familie op
Beelden opgedoken van incident met 3-jarig kind in show Theo Maassen: “Wat een idee”
Wout van Aert legt uit waarom hij zege in Gent-Wevelgem aan Laporte schonk: “Het was een makkelijke beslissing”
Familie doodongerust nadat Davy (34) uit het niets opgepakt wordt in Mexico: “Waren het zelfs echte politieagenten?”