Louis Van den Eede werd 93 jaar.© Frederik Hulstaert

Meestertypograaf Louis Van den Eede vindt laatste rustplaats in Hove

Hove -

In de Sint-Laurentiuskerk van Hove gaat dinsdag om 11 uur de uitvaartplechtigheid van Louis Van den Eede door. Hij wordt omschreven als een meester in de typografie terwijl hij ook bestuurder van het Plantin Genootschap was.

Filip Spoelders

Van den Eede werd op 5 juni 1929 geboren in Hoboken. Hij overleed op maandag 30 januari op zijn 93ste bij hem thuis in Hove. Emeritus Professor Ludo Simons van Universiteit Antwerpen en KU Leuven heeft bewondering voor het werk van Louis Van den Eede. “Hij wordt terecht omschreven als een meesterfotograaf. Hij was een van de beste Vlaamse vormgevers van zijn generatie. Hij besteedde zijn tijd aan de vormgeving van de mooiste boeken die in zijn productieve jaren in Vlaanderen verschenen. Onder andere de boeken van het Mercatorfonds zijn allemaal door hem vormgegeven.”

Een uitgave van het Mercatorfonds, vormgegeven door Van den Eede.© RR

Hij volgde les aan het Plantin Genootschap in Antwerpen. In 1956 ontwierp hij zijn eerste boek. Later werd hij er zelf docent en bestuurder. In 1974 stopte de werking van het Plantin Genootschap, maar in 1993 werd het terug opgericht. Louis Van den Eede was toen één van de initiatiefnemers van het Antwerpse Plantin Instituut voor Typografie zoals het tot op vandaag heet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners