De Amerikalaan gaat dit jaar uitzonderlijk niet dicht voor de paddentrek van 1 februari tot 15 april.© RR

Amerikalaan gaat dit jaar niet dicht voor padden

Geel -

Het Geelse stadsbestuur sluit in het voorjaar normaal gezien de Amerikalaan tijdelijk af voor het verkeer om de jaarlijkse paddenoverzet veilig te laten verlopen. Maar daar ziet het dit jaar eenmalig van af.

Het zou dit jaar het tiende jaar op rij zijn dat Geel de straat in de Europese wijk van 1 februari tot 15 april zou afsluiten voor het verkeer. Dat moet duizenden amfibieën het leven sparen tijdens hun trek naar de poelen van Reivennen om zich voort te planten. Jaarlijks wagen zowat tweeduizend padden, kikkers en salamanders de trip. Maar dit jaar zouden de buurtbewoners in de omgeving van een wegafsluiting te veel hinder ondervinden. Door de werkzaamheden op de parallelle Retieseweg (N18) beschikken zij momenteel sowieso al over een beperkt aantal routeopties om hun wijk te bereiken en te verlaten.

“Als bestuur gingen we daarom in overleg met Natuurpunt en kozen we dit jaar eenmalig voor een overzetactie. Helaas kampt Natuurpunt met een tekort aan materiaal en vrijwilligers. Dit betekent dat er dit jaar op andere plaatsen geen overzetacties kunnen plaatsvinden. Het graven van amfibietunnels blijkt te duur in zowel aanleg als onderhoud”, klinkt het bij het stadsbestuur. Een afsluiting komt er dus niet in de Amerikalaan, wel een snelheidsbeperking tot 30 kilometer per uur en enkele wegversmallingen. (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners