Dennis Geuens maakt van Torense Weg een© koen fasseur

Nieuwe fietsuitdaging voor iedereen: koersen op kasseien van Torense Weg

Stabroek -

De Torense Weg is een vaste waarde in de wielerwedstrijd Antwerp Port Epic. De kasseistraat van net iets meer dan een kilometer is er eentje waar de organisatoren van Parijs-Roubaix jaloers op mogen zijn. Op zaterdag 18 maart wordt daar de eerste Bibberkoers gereden.

Dennis Geuens is zaakvoerder van BikaAholic, de enige fietshandel in Stabroek en speelt al langer met het idee om een fietsevenement te organiseren in de Torens Weg. Hij kent de kasseistrook als geen ander, want dagelijks gaat hij er wandelen met zijn hond. “Dan denk ik telkens hoe mooi het moet zijn om hier fietsliefhebbers te laten genieten en bibberen van deze kasseiweg”, zegt hij. Corona haalde het idee eerder al onderuit, maar nu staat de eerste Bibberkoers van de Polder op de agenda: zaterdag 18 maart wordt er gekoerst en gebibberd in de Torense Weg. 

Ook beroepsrenners bibberen op de kasseien van Torense© evdw

Dennis Geuens: “Samen met enkele medewerkers werkten we een concept uit waaraan iedereen kan meedoen. Omdat het de eerste editie is, beperken we het aantal deelnemers tot honderd. Er wordt gestart in de Torensweg op het punt dat het verst ligt van het wzc Aalm. Cuypers. Groepjes (battles) van vijf rijden er tegen elkaar. Het is niet de snelste tijd die een battle wint, wel wie eerst aankomt. De beste twee van elke battle schuiven door naar de volgende ronde, waarin opnieuw een vier- of vijftal het tegen elkaar opneemt. Op het einde rijden we dan een finale en weten we wie de eerste Bibberkoers heeft gewonnen.”

Fietsplezier

“De loting voor de eerste reeks battles gebeurt zo dat favorieten en clubgenoten elkaar nog niet ontmoeten, voor zover dat mogelijk is. Iedereen die wil, kan meedoen. Deelnemers kiezen zelf de fiets waarmee ze de kasseien van de Torense Weg willen bedwingen. Dat mag een traditionele stadsfiets zijn of een professionele koersfiets. Elektrisch aangedreven fietsen zijn echter niet toegestaan. Er is zowel een dames- als herenreeks”, legt Dennis Geuens uit.

Stevige uitdaging.© evdw

“Om toch een scherpe richttijd neer te zetten, onderhandelen we nog met veldrijders Toon Vandebosch en David van der Poel. Zelf heb ik het parcours al gefietst en weet ik dat twee minuten al een sterke prestatie is”, geeft organisator Dennis Geuens nog mee. In de Torense Weg op het terrein van drankenhal Vandermolen worden eet- en drankenstandjes voorzien.

Koersfiets

Dennis Geuens: “De kasseikoning van de Polder wint een Eddy Merckx racefiets ter waarde van 1100 euro. Wie via zijn of haar Strava-account kan aantonen het snelst het kasseitraject te hebben afgelegd, ontvangt een waardebon. Ook de renners van de laatste battle gaan niet met lege handen naar huis.”

1 km straffe kasseien.© koen fasseur

De Bibberkoers sluit af in het nabije Stafort aan de Abtsfeef met een BikeAholic after-party met optredens van ‘Vic Smetley &The Bastards’ en ‘Achterklap’

Inschrijven voor de Bibberkoers kan vanaf maandag 6 februari vanaf 18u. Deelnemen kost 20 euro, waarvan 5 euro naar een goed doel gaat.

(Erik Vandewalle)

Info: Facebook Bibberkoers 2023

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners